Finnország bekeményít: az Afrikának szánt támogatásokat Ukrajnának adnák

Finnország nem fog fejlesztési segélyt adni olyan kormányoknak és országoknak, amelyek támogatják Oroszország ukrajnai háborúját – írja az Euractiv

Az új jobboldali kormány külkereskedelmi és fejlesztési minisztere úgy nyilatkozott, hogy “Finnország nem ad fejlesztési segélyt olyan kormányoknak vagy szervezeteknek, amelyek támogatják Oroszország agresszióját”, és hozzátette, hogy prioritásokat fognak felállítani, az új kedvezményezett ország pedig Ukrajna lesz.

Ville Tavio nem volt hajlandó megnevezni az esetleges csökkentéseknek kitett országokat, de azt elmondta, hogy “tanúi vagyunk annak, hogy afrikai országok támogatják Oroszországot. Ezek az országok megfigyelés alatt lesznek”.

A finn külügyminisztérium szerint Finnországnak Etiópiával, Kenyával, Mozambikkal, Szomáliával és Tanzániával vannak kétoldalú kapcsolatai, amelyek több évtizede tartanak.

Finnország vállalta, hogy az ENSZ ajánlásának megfelelően bruttó nemzeti jövedelmének 0,7 százalékát fordítja fejlesztési célokra. Ezt a célt azonban csak egyszer, az 1990-es évek elején sikerült elérni. Idén a becslések szerint a költségvetésben szereplő fejlesztési együttműködés összege 1,177 milliárd euró, ami a GNI 0,42%-át teszi ki.

Az új kormány azt mondja, hogy fokozatosan csökkenteni fogja a finanszírozást, és figyelembe veszi a korábbi kötelezettségvállalásokat. A kormány bejelentése szerint 2027-ig mintegy 280 millió euróval csökken a fejlesztési finanszírozás.

A címlapképen ukrán katonák az angliai Wiltshire grófságban elterülő Salisbury-síkságon, ahol az ausztrál hadsereg segít a brit fegyveres erőknek az ukrán katonák kiképzésében 2023. február 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Forrás: MTI/AP/PA pool/Ben Birchall

Iratkozzon fel hírlevelünkre