Ferenc pápa lesz az első katolikus egyházfő, aki Mongóliába látogat

A szentatya lesz az első pápa, aki apostoli látogatást tesz Mongóliában, az Oroszországgal és Kínával határos hatalmas kiterjedésű ázsiai országban. Utazására augusztus 31. és szeptember 4. között kerül sor. 

Mongóliai utazásának szándékát Ferenc pápa több alkalommal is jelezte, kifejezve kívánságát, hogy ellátogasson az Oroszország és Kína között elterülő országba, ahol a katolikusok a lakosság mindössze 0,02%-át teszik ki. A szentatya 2022 augusztusában bíborossá kreálta Giorgio Marengo olasz misszionáriust, akit 2020 áprilisában nevezett ki Ulánbátor apostoli prefektusává, most június 3-án pedig megerősítették a hírt: Ferenc pápa augusztus 31. és szeptember 4. között apostoli látogatást tesz Mongóliában. Ez lesz a szentatya 43. Olaszországon kívüli útja.

A mongóliai utazás hírét Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója jelentette be, aki utalt az ország polgári és egyházi hatóságai részéről érkezett meghívásra, közölve, hogy a látogatás programját és további részleteit a következő hetekben fogják közzé tenni. Júniusban sikeres hasfali sérvműtétet hajtottak végre a szentatyán, aki pénteken elhagyta a kórházat, és visszatért a Vatikánba. A Szentszék megerősítette valamennyi tervezett utazását, így a mongóliait is.

A szentatyát az ázsiai országban Alfred Xuereb máltai érsek, dél-koreai és mongóliai apostoli nuncius, valamint Marengo bíboros várja, aki 2003 óta tartózkodik Mongóliában, ahol más Consolata misszionáriusokkal együtt új plébániát alapított, és 2020 augusztusától pedig Ulánbátor apostoli prefektusa. Marengo bíboros a 2022-es konzisztórium alkalmával több interjúban is beszélt a mongol hívek „kicsiny nyájának” élénkségéről, a testvériség szellemében tett csendes tanúságtételükről.

A cikket teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják.

A címlapképen Ferenc pápa beszédet mond a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án. 
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre