Finucci Bros: Mi a zenével Istent próbáljuk a közönség szívébe eljuttatni

A zenekar vezetője Balogh Roland Junior Príma-díjas jazz-gitárművész, aki a 2009-es montreux-i dzsesszgitárverseny és a 2016-os Six String Theory gitárverseny győztese. 2015 októberében pedig New Yorkban Wes Montgomery emlékére megrendezett versenyen második helyezést ért el. Ikertestvérével Balogh Zoltán, zongoraművésszel egy csapatot alkotnak a Finucci Bros Quartet-ben, aki ugyancsak nemzetközi sikereket ért el, ugyanis második helyezett lett a Floridában megrendezett Jacksonville-i jazz zongoraversenyen 2011-ben.

Ennek nyomán készült el 2013-ban Kész Regény című lemezük, mely a smooth jazz zenei stílust képviseli.
Balogh Roland több világsztárral is játszott már együtt. 2011-ben Matthew Garrisonnal volt közös koncertjük a Művészetek Palotájában, 2014 márciusában pedig Lee Ritenourral a Millenáris Parkban egy telt házas koncert keretében. Fellépett továbbá Will Kennedyvel, (Yellow Jackets), Melvin Lee Davisszel, Israel Varelával. Játszott Paco de Lucía és Pat Metheny zenekara előtt a Montreux-i Jazzfesztiválon, valamint Dave Holland zenekara előtt, és sok neves fesztiválon képviselte eredményesen Magyarországot. Most a már említett ikertestvérével Balogh Zoltán zongoraművésszel beszélgetünk a zenekarról.

 

– Számos egyéni hangszeres elismerés van már a hátatok mögött. Mikor fogalmazódott meg bennetek a vágy, hogy egy közös formáció keretein belül együtt zenéljetek?

A vágy már az első jazz lemezek hallgatásakor megvolt. Gyerekkorunkban nagyon sokat gyakoroltunk együtt, és hála Istennek, amikor elértük azt a szintet, hogy zenekarban is megálljuk a helyünket, automatikusan elkezdtek minket hívni.

– Mi volt az első olyan pillanat, fellépés ezzel a formációval, ami valamilyen oknál fogva emlékezetes maradt számotokra?

Amikor felkértek minket a MÜPÁban egy önálló koncertre, és Matthew Garrison kiváló basszusgitáros csatlakozott hozzánk. Az felejthetetlen élmény marad mindannyiunk számára.

– Instrumentális zenék esetében mindig érdekes kérdés, hogy képes-e üzenetet hordozni, közvetíteni egy dal, annak ellenére, hogy nincs dalszöveg? Ti, hogyan látjátok ezt a kérdést?

Inkább azt mondanám el, hogy a közönség hogyan látja ezt: Többen jöttek már oda hozzánk, hogy alapvetően annyira nem szerette eddig a jazz-t, és inkább egy öncélú zenének tartja,- most mégis azt érezte, hogy a dallamos és virtuóz szólók nem “untatták”. Sőt, valami olyat lát és érez a színpadon amikor játszunk, ami jó érzéssel tölti el. És ekkor mi azt válaszoljuk, hogy ez azért van, mert mi a zenével Istent próbáljuk a közönség szívébe eljuttatni. Úgy gondolom nem feltétlenül kell Isten dicsőítő zenét játszani ahhoz, hogy Isten benne legyen a dalokban. A tehetséget tőle kaptuk, és mivel Isten maga a szeretet, mi a szeretetet próbáljuk átadni a dallamokkal, amik az improvizáció közben, éppen akkor megszületnek a színpadon. Természetesen ez akkor teljesül be igazán, amikor a szöveg is konkrétan Istenhez szól, de mi próbáljuk mindenben Istent szeretetét továbbítani.

– Többnyire külföldön képzelitek el a zenekar életét vagy inkább Magyarországra fókuszáltok?

Volt már több amerikai turnénk, de a covid óta a külföldi koncertek kicsit háttérbe szorultak. Ettől függetlenül nem zárkózunk el a külföldi felkérésektől, azonban szeretnénk minél többet játszani, és hálásak vagyunk Istennek, hogy megnyertük a szikradíj által kihirdetett “legjobb dicsőítő dal” kategóriát. Ami bízunk benne, hogy minél több keresztény koncertet fog hozni magával…talán külföldön is.

– Idén hol hallhatunk, láthatunk még titeket koncertezni?

Nyári fesztiválokon, és jazz klubokban játszunk ebben az évben, amit a Facebook oldalunkon közzéteszünk majd mindig, úgyhogy érdemes csekkolni.

– Készültök új dalokkal, akár új lemezzel?

A szikradíj nyereményben benne van az is, hogy el kell készítenünk 10 dicsőítődalt, úgyhogy most gőzerővel ezen dolgozunk. Nagyon várjuk, hogy megmutathassuk majd a közönségnek.

– Ti lesztek a harmadik fellépői az idén nyáron induló Katakomba keresztény könnyűzenei koncertsorozatnak. Június 24-én, szombaton álltok színpadra. Milyen érzések vannak bennetek ezzel kapcsolatban?

Nagyon várjuk. A mi missziónk az, hogy az Istentől kapott dicséretekkel megismertessük, közelebb vigyük az embereket Istenhez. Nekünk is áldás és feltöltődés amikor ezeket a dalokat játszuk, mert úgy érezzük, hogy Isten átölel közben mindannyiunkat, akik jelen vagyunk. Hiszen tudjuk, hogy ha ketten vagy hárman összegyűlünk az Ő nevében, Ő ott van.

– Milyen dalokkal készültök? Ti mit vártok ettől az estétől, illetve a közönség mit várhat tőletek ezen a koncerten?

Saját-, és közismert dicsőítő dalokat fogunk játszani, valamint a pop lemezünkből is fel fog csendülni néhány dal.

– Mit üzennétek azoknak, akik érdeklődnek a június 24-ei koncertetek iránt?

Ha szeretnéd jól érezni magad szombat este, gyere el és hallgass meg minket! Pop és dicsőítő dalokat fogsz hallani. A dalokkal megcélozzuk a szívedet, és Isten betölti majd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre