Keresztény politika témában jelentetett meg lapszámot a Kommentár a Szent István Intézet segítségével

A Szent István Intézet számolt be arról a Facebookon, hogy a Kommentár folyóirat történelmében először, a szerkesztői csapattal együtt ők is részt vehettek a tartalmas lapszám elkészítésében. 

„Öt éves története alatt a megújult Kommentár folyóirat most épp a huszadik és egyben a legvaskosabb (212 oldalas) számát jelentette meg, tematikus tartalmának feléhez pedig – keresztény politika témában – munkatársaink szolgáltatták a tartalmat” – írták. 

A lapszám bemutatóját a Nemzeti Múzeum kertjében tartották, ahol Horváth Szilárd műsorvezetése mellett a kutatók a magyar kereszténydemokrácia XX. századi dilemmái mellett felidézték Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa gondolatait is:

 „A kultúrkereszténység, a keresztény kultúra megőrzése, akár politikai szinten is respektálandó dolog, de nem elegendő. Hitvallás nélkül a kereszténység azonban egy múzeumi tárgy lesz, s nem lesz élő.”

Szerencsés történész, Nádor Koppány Zsombor teológus, a Szent István Intézet vezető kutatója, valamint Jancsó András jogtudós arról beszélgettek, hogy „a kereszténységből fakadó emberkép és a társadalom keresztény értékeken álló szervezése ma is releváns alternatíva, az idők próbáját kiállt, a közösség számára rendet, az egyénnek pedig kiteljesedést biztosítani képes lehetőség. Csak értékein továbbépítkezve, fundamentumaihoz ragaszkodva élni szükséges vele”.   

Forrás: Facebook/Kommentár folyóirat

„A kötet mottójaként Slachta Margitot, az első magyar honanyát idézik a Keresztény Női Tábor képviselőjét idézték a szerkesztők: »A keresztény politika a lélekben kezdődik, a magánéletben folytatódik, a közéletben csak betetőzést nyer«. Ezzel a lelkülettel érdemes nekifogni a vaskos olvasmánynak, melyben szó esik arról, miként jutott el a bibliai ember a virtuális emberig, keresztény politizálásról, XVI. Benedek kitörölhetetlen szellemi örökségéről, a progresszió és a keresztény közösségek honi ütközetéről napjainkban és még számtalan (véges végtelen) témáról” – tették hozzá. 

A Kommentár folyóirat megvárásolható a Lapker Zrt. elárusítóhelyein.

A címlapkép forrása: Facebook/Kommentár folyóirat 

Iratkozzon fel hírlevelünkre