Támogató kapcsolatok: Hogyan segíthetünk partnerünknek a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásában? Hasznos tippek a Jooble-tól

A karrier és a családi élet összehangolása olykor kihívást jelenthet mindkét fél számára. Ebben a cikkben a Jooble álláskereső portál bemutatja, hogyan segíthetünk egymásnak a családi és munkahelyi felelősségek közötti harmonikus egyensúly létrehozásában.

A karrier és a családi élet közötti harmónia megtalálása mindig kihívást jelent, férfiaknak és nőknek egyaránt. A felelősségek megosztása családon belül gyakran egy érzékeny kérdés lehet, amivel mindenképp érdemes foglalkozni. A Jooble álláskereső portál ebben a cikkben arra keresi a választ, partnerként hogyan támogathatjuk egymást az áhított arany középút megtalálásában. Az írás készítésekor arra összpontosítottunk, hogyan könnyíthetjük meg a másik dolgát, ha esetleg most keres új munkát vagy más munkakörben szeretne dolgozni, amely akár kerekestől felforgathatja az eddigi megszokott családi ritmust. A Jooble-on az álláskeresők az ország bármely pontján megtalálhatják álmaik állását, és a talált információkat városok szerint szűrhetik, például ha Nyíregyházán keresnek állást: Nyíregyháza állás

Mi a titka a karrier és a család közötti összhangnak?

Ahhoz, hogy segítsünk partnerünknek a karrier és a családi összhang létrehozásában, fontos, hogy nyitottak legyünk egymás felé és megértsük egymás igényeit. Az empátia segíthet közösen megtalálni a legjobb megoldásokat a családi és munkahelyi kötelezettségek elválasztásában és az azok közötti összhang kialakításában.

Kommunikáció

Kommunikáció mindenek felett! Vagyis megbeszélni és megérteni egymás igényeit és prioritásait. Mivel mindannyian különböző egyéniségek vagyunk, más célokkal és álmokkal, így a címben felmerülő kérdéshez nyitottan kell hozzáállnia mindkét félnek. A tiszteletbeli kommunikáció minden problémamegoldás alapja, tehát bátran osszuk meg társunkkal, mit várunk el a családi béke és szeretet fenntartása érdekében. Többnyire a közös nevezőre jutás itt a kulcs!

Távmunka, rugalmas időbeosztás

A munkahelyváltás sokszor azért jöhet szóba, hogy valamelyik fél többet tudjon foglalkozni az olyan családi kötelezettségekkel, mint a gyermeknevelés. Segítsünk partnerünknek olyan munkát találni, amelyet rugalmasabban tud végezni, mint esetleg a jelenlegit. Napjainkban a cégek egyre inkább felfedezik a távmunka előnyeit is, ezért ezt a variációt is érdemes szem előtt tartani. Amikor a család mindkét felnőtt tagja rugalmas időbeosztással rendelkezik, sokkal egyszerűbb a napi teendőket felosztani: amíg a feleség dolgozik, a férj elmehet a gyerekekért az iskolába. Akár ennyire egyszerű is lehet!

A családi felelősségek felosztása

Ahogy az előbbi pontban megemlítettük, kiemelten fontos a családi feladatok ésszerű és logikus felosztása, amennyiben szülőként mind a két fél dolgozni szeretne vagy kényszerül. Hozzátennénk, hogy egy szülési szabadságon lévő anyuka sem azért létezik, hogy csakis ő foglalkozzon a házimunkákkal és a gyerekekkel. Egy nő is elfárad, ahogy egy férfi is kimerült lehet egy hosszú munkanap után. Itt a legjobb stratégia belátni egymás feladatainak fontosságát, és arányosan elosztani a teendőket, kötelezettségeket!

A család és a munkahelyi problémák elkülönítése

Nem is támogathatnánk jobban a partnerünket a karrierépítéshez és családalapításhoz kapcsolódó kérdésekben, mint a saját életünk és elménk megnyugtatása. Amikor munkában vagyunk, akkor foglalkozzunk az ott elvégzendő feladatokkal. A családdal töltött idő pedig maradjon valóban családi program, így a társunk sem fog aggódni a saját munkahelyén töltött idő alatt amiatt, mi a helyzet otthon. Ez kialakíthat egy rugalmas ritmust, ahol mindenki a saját dolgával foglalkozik, így elkerülhető a családi és a munkahelyi problémák összemosódása.

Álláskeresés rugalmas időbeosztással a Jooble-n

A Jooble álláskereső platform egy helyen gyűjti össze az összes meghirdetett és elérhető online állást, ezzel Magyarország egyik legnagyobb információs bázisa. Ha a munka és a magánélet egyensúlyát keresed, vagy ötletekkel szeretnéd támogatni a partneredet, a hu.jooble.org oldalon megtalálod az álláshirdetéseket. Az oldalon a regionális keresés mellett részmunkaidős és távmunkalehetőségeket is kereshetsz, hiszen a home office a koronavírus járvány óta sem tűnt el!

Az egyensúly fenntartása a családi élet és a karrier között gyakran nehéz feladat, hiszen mindkét területen számos felelősséggel kell megbirkóznunk. Azonban a harmonikus egyensúly elérése nem lehetetlen. Számos módja létezik annak, hogy társunkkal együttműködve megkönnyítsük és megvalósítsuk ezt a folyamatot. Az egymásra való odafigyelés és az empátia kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen figyelembe kell vennünk egymás igényeit, céljait és álmait. Amint megértjük, mire van szüksége a párunknak, talán rájövünk, hogy a feladat nem is olyan nehéz. Olykor mindenkinek szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy teljesíteni tudjon munkahelyén, és a hosszú nap után hazaesve talán csak egy kis szeretet, megbecsülés és támogatás az, amit kapni szeretne a másik.

(X)

Címlapkép forrása: Whitepress

Iratkozzon fel hírlevelünkre