Hodász András: Az elmúlt 15 évben kereszténynek lenni azt jelenti, hogy egy bizonyos helyre szavazol

Újabb eseményen van túl a Szabadság körei rendezvénysorozat, ahol ezúttal a liberális-woke elveket valló, magát katolikus teológusnak tartó Perintfalvi Rita és Hodász András, a kiugrott pap beszélgetett Gulyás Balázs moderálása mellett. Az est témái között feltűnt az LMBTQ, a cölibátus, valamint az is, hogy vajon mit vár el a Fidesz a katolikus egyháztól az állami támogatásokért cserébe – innen pedig eljutottak egészen odáig, hogy a Fidesz miatt ürültek ki a templomok. 

Felmerült témaként a gyermekvédelmi törvény, amely kapcsán több egyház is összeállt, és kiadtak egy közös közleményt, amelyben az egyházak kijelentik azt a nagyon forradalmi gondolatot, hogy  „a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg”, és „a zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Hodász szerint mindez azért történt, hogy a választásokkal kapcsolatban mindenkinek egyértelmű legyen, hogy a vallásos embereknek hova is kell rakni azt a bizonyos ikszet – „akiknek van emberi méltóságuk, ugye, ott csúszott le az emberi méltóság az ereszen”.   

„Nekem egyébként azért vérzett a szívem akkor, még papként, mert amit elért az a politika az elmúlt 13 évben, az az, hogy azok a hívek, akik eljártak hittanra ötéves koruktól kezdve, és ott vannak minden vasárnap a misén, előbb hiszik el a politikusnak, hogy mit jelent kereszténynek lenni, mint nekem, papnak. Elhiszik, hogy lehet gyűlölni azt, aki nem a Fideszre szavaz, elhiszik azt, hogy lehet gyűlölni a melegeket, és én hiába prédikálok a szeretetről, hiába prédikálok Jézus szavairól… Katolikusok tömegei teljesen meg vannak vezetve.”  

Megemlítette, hogy szerepelt egy közös képen Márki-Zay Péterrel, azonban ennél több is történt, ugyanis kijelentette, hogy „hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem Péter nem szimpatikus”, és ha 2022 februárjában lett volna a választás, akkor „rá szavaznék, igen”, és még a Mindenki Magyarországa Mozgalom szabadegyetemén is előadást tartott – de természetesen nem kötődik hozzájuk. 

Azonban felhozta a II. Vatikáni Zsinatot, miszerint annak tételes tanítása, hogy „az Egyház nem kötődhet szorosan egyetlen politikai párthoz sem”, és „a híveknek megvan a szabadsága, hogy maguk válasszák meg, a saját lelkiismeretük szerint, hogy kire akarnak szavazni”. 

„Ezzel szemben Magyarországon az van, hogy ha te hívő vagy, akkor egy bizonyos pártra szavazol. Ami egyébként visszaüt, mert Magyarországon az elmúlt 15 évben kereszténynek lenni azt jelenti, hogy egy bizonyos helyre szavazol – és kiürülnek a templomok”.       

Felidézett egy felmérést, miszerint a magyarok 62 százaléka vallja magát vallásosnak, viszont csak 11 százalékuk jár templomba rendszeresen. 

„Ha azt jelenti kereszténynek lenni, hogy bizonyos helyre szavazok, akkor minek menjek el templomba?” – tette fel a kérdést.

Perintfalvi Rita: Nem akarom, hogy a katolikus egyház több pénzt kapjon a kormánytól

A címlapkép forrása: Facebook/Perintfalvi Rita Publik

Iratkozzon fel hírlevelünkre