Az Oxfordon professzora lesz az LMBTQ+ történelemnek

Az Oxfordi Egyetem alá tartozó Mansfield College történelem tanszékén került kinevezésre az intézmény első LMBTQ történelemmel foglalkozó professzora. Matt Cook történelemprofesszor abban bízik, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte.

A professzor interjúban mondta el, hogy az új pozíció annak köszönhető, hogy

az LMBTQ+ történelem az aktivizmusból bekerült az akadémiai életbe.

Cook reméli, hogy sokan követik majd az egyetem példáját, mert szerinte, ha a múltról gondolkodunk, akkor gondolnunk kell arra, hogy az emberek hogyan éreztek és gondolkodtak önmagukkal kapcsolatosan, hogyan vágyakoztak és hogyan tekintettek a kapcsolataikra, mert ez része az emberek mindennapi életének most és a múltban is.

A professzor arról is beszámolt, hogy az LMBT és queer történelem a tanszékek és a tudomány perifériáján helyezkedik el, valamint keveseket érdekel és reméli, hogy hidat tud képezni az LMBTQ tanulmányok különböző területei között, a helytörténettől kezdve az Európán és Észak-Amerikán kívüli országok történelméig.

A Mansfield College igazgatója szerint „Matt nagyszerűen illeszkedik majd a büszkén nonkonformista egyetemi közösségünkbe, amely tiszteletben tartja, védi és támogatja a különböző véleményeket és narratívákat” – írja a mandiner.hu.

A címlapképen madár repül egy szivárvány alatt Moszkvában 2020. május 17-én. Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Iratkozzon fel hírlevelünkre