Azbej Tristan: Magyarország 4,6 millió euróval segíti a szíriai lakosságot

Magyarország 4,6 millió euróval (mintegy 1,75 milliárd forint) segíti a szükséget szenvedő szíriai lakosságot és az elmenekülni kényszerült szíriaiakat a szomszédos országokban befogadó közösségeket – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Azbej Tristan, a Szíria és a régió jövőjéről tartott hetedik adományozói konferencián közölte, hogy Magyarország támogatása egyebek mellett az egyházi fenntartású iskolák és kórházak infrastruktúrája helyreállításának és működésének költségeit biztosítja.

A csütörtökön bejelentett adomány azt az 1,2 millió eurós (mintegy 460 millió forint) támogatást egészíti ki, amelyet Magyarország korábban ajánlott fel a régióban februárban pusztító földrengés utáni helyreállításra – közölte. Az államtitkár beszédében emlékeztetett, az elhúzódó szíriai konfliktus miatt az ország lakosságának fele kényszerült elhagyni lakóhelyét, hetven százalékuk humanitárius segítségre szorul. A februári földrengés súlyosbította az infrastruktúrában okozott háborús károkat. A szíriai keresztény közösség veszélyben van, korábbi méretének töredékére zsugorodott a szélsőségesek általi üldöztetés miatt. Kiemelte: az elmúlt évtizedben Magyarország fokozta globális szerepvállalását és a Hungary Helps Programon keresztül megvalósuló nemzetközi segítségnyújtást.

Keresztény országként kiemelten fontos számunkra az üldözött keresztények megsegítése és a vallási alapon szerveződő humanitárius szervezetek munkájának támogatása

– fogalmazott. Szavai szerint ez a helyzet Szíriában is, ahol a keresztény egyházak nemcsak a keresztényeknek, hanem a szíriai társadalom egészének nyújtanak szükséges segítséget. Magyarország a szíriai menekültek biztonságos, önkéntes és méltó visszatérésének támogatását sürgeti, és szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy a migráció elősegítése nem enyhíti, hanem kiterjeszti a válságot. Ugyanakkor támogatni kell Szíria sokszínűségének megőrzését, beleértve a 2000 éves keresztény közösségeket is – tette hozzá Azbej Tristan.

(MTI)

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre