Egyre gyakoribbá váltak az Isten jelenlétével kapcsolatos kérdések Herszonban 

Herszon nyolc hónapig állt orosz megszállás alatt, most pedig elöntötte a víz a kahovkai gáttal történtek után. Az evakuálás már megkezdődött, az ukrán kézen lévő területeken 25 ezer embernek, míg az orosz kézen lévőkön 17 ezer embernek javasolták az ukránok a távozást. Becslések szerint 2000 házat öntött el a víz, és 16 000 ember vált hajléktalanná. A humanitárius és ökológiai katasztrófához hozzájárult az ivóvízhiány, az áramhiány és az úszó aknák felrobbanásának veszélye is.

A herszoni Tavriski Keresztény Intézet (TCI) elnöke, Valentin Siniy feleségével, két gyermekével és a diákság nagy részével együtt nyugatra menekült, most Ivano-Frankivszkból folytatják az oktatást, miközben felügyelik a segélyezési munkálatokat.

Akár egész Ukrajna energiaellátása veszélybe kerülhet a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után – VIDEÓK

Elmondta, hogy már azt hitték, hogy rosszabb nem jöhet, amikor elöntötte az ár a szemináriumot, közte az üvegházat, amely megélhetés és támogatás forrása volt a helyben maradt diákoknak és környékbeli lakosoknak. 

Beszámolt arról, hogy rengeteg törmeléket és szennyeződést mosott felszínre a víz a temetőkből és a pöcegödrökből, vírusok és betegségek terjednek. 

A helyi lakosok állapotával kapcsolatban elmondta, hogy a megpróbáltatások kitörölhetetlen nyomot hagynak az érzelmeikben és a lelki állapotukban: „A háború és a környezeti katasztrófa átformálta a világról alkotott képünket. Az Isten jelenlétével kapcsolatos kérdések egyre gyakoribbá váltak, mivel az emberek a fájdalmuk közepette vigaszt keresnek. Olyan hitre vágynak, amely túllép a leegyszerűsített állításokon, és felöleli valóságuk összetettségét.”

„A hit nem passzív törekvés. Ez egy olyan utazás, amely mély önvizsgálatot és rendíthetetlen elkötelezettséget igényel. A szenvedés időszaka arra kényszerít bennünket, hogy újraértékeljük a hit és a jólét közötti kapcsolatról alkotott képünket. Ezekben a pillanatokban válik a keresztények tanúságtétele a leglényegesebbé – nem csupán a prédikációkon keresztül, hanem a szenvedőknek nyújtott jelenlétünk és segítségünk révén. A szeretet és az együttérzés gyakorlati cselekedetein keresztül tárul fel vallásunk lényege.”

Forrás: Christianity Today

A címlapképen gumicsónakkal közlekednek az emberek a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése által előidézett árvíz idején a Herszon régióban fekvő Szadove településen 2023. június 8-án. Forrás: MTI/EPA/Mikola Timcsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre