Putyin: Az ukrán támadás megkezdődött

Megkezdődött az ukrán támadás, amit az is bizonyít, hogy Kijev bevetette a stratégiai tartalékokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban újságíróknak.

„Az ukrán csapatok a harci cselekmények egyik szakaszán sem érték el kitűzött céljaikat. Ez teljesen nyilvánvaló” – hangsúlyozta az államfő.

Méltatta az orosz hadsereg, a hadvezetés és a korszerű orosz fegyverek hatékonyságát és azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban jelentős, a klasszikus mutatót meghaladó veszteségeket szenvedtek, amely a támadó fél esetében három az egyhez arányú.

„Nem fogom most elmondani a számokat, de mély benyomást keltenek” – fogalmazott Putyin.

Megjegyezte, hogy noha eddig az összes ukrán kísérlet kudarcot vallott, a „kijevi rezsim” csapatainak támadási potenciálja még megmaradt. Elismerte, hogy az orosz hadseregnek több korszerű fegyverre van szüksége, és rámutatott, hogy a hadiipar képes növelni a kapacitását.

Putyin az elmúlt évek tragédiáért a kijevi rezsimet tette felelőssé, amely hatalmának elsődleges forrása államcsíny.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással külföldi lőszert, fegyvert és haditechnikát – egyebek között drónokat – tároló raktárakat semmisítettek meg Ukrajna területén. A tábornok szerint az összes kijelölt létesítményt eltalálták, a csapások pedig megakasztották az ukrán erők utánpótlását a hadműveleti területen. Azt mondta, hogy a megsemmisített létesítményekben drónokat is raktároztak.

Beszámolója szerint az orosz erők több, páncélosokkal támogatott ukrán támadást vertek vissza a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében. Mint mondta, az ukrán erők itt mintegy 680 katonát, valamint egyebek között 35 tankot, 11 gyalogsági harcjárművet, 19 páncélozott harcjárművet, hat járművet, köztük három Hummert és egy francia gyártmányú CAESAR önjáró löveget veszítettek.

Donyeck körzetében, ahol a leghevesebb harcok Konasenkov szerint Avdijivkánál és Marjinkánál folytak, mintegy 410 ukrán katona esett el, továbbá megsemmisült négy tank, nyolc gyalogsági harcjármű, hét jármű, egy amerikai M777-es tarack, valamint egy Mszta-B tarack.

A szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők embervesztesége más frontszakaszokon további mintegy 150 ember volt. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett meg egyebek mellett egy MiG-29-es és egy Szu-25-ös harci gépet – ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma az orosz nyilvántartás szerint elérte a 440-et -, egy kommunikációs központot, két vezetési- és megfigyelőpontot és egy lőszerraktárt.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a zaporizzsjai nukleáris erőműnél három ukrán csapásmérő drónt kényszerítettek leszállásra rádióelektronikai eszközökkel. Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az oroszországi Voronyezsben három civil szenvedett könnyebb sérüléseket annak következtében, hogy robbanóanyagot szállító drón csapódott egy többemeletes lakóházba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az eszközt lelőtték, az incidensben pedig annak jelét vélte felfedezni, hogy Ukrajna folytatja a polgári célok elleni támadásokat.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója azt írta, hogy a régióban az elmúlt nap alatt három civil sérült meg ukrán belövések következtében.

Jevgyenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Telegram-csatornáján közölte, hogy letették az esküt a régió „népi milíciájának” első tagjai. Az új fegyveres testület a rendőrséggel és a hadsereggel együtt fog részt venni a járőrözésben és a közrend fenntartásában.

Az orosz külügyminisztérium pénteken bekérette a moszkvai japán nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Tokió páncélozott járművek és katonai terepjárók szállítását kezdi meg Ukrajnának.

A diplomatának kifejtették, ez a lépés a harci cselekmények eszkalációjához és a kijevi rezsim által okozott emberi áldozatok számának további növekedéséhez vezet, a japán kormánynak pedig fel kell készülnie arra, hogy osztozzon a felelősségben a polgári lakosok haláláért, egyebek között Oroszország határ menti régióiban. Moszkva Tokió értésére adta, hogy az ilyen lépések nem maradhatnak súlyos következmények nélkül.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök látható az Oroszországi Kreatív Gazdaság Fejlődés című kiállításon a moszkvai Zotov Kulturális és Oktatási Központban tett látogatásán 2023. május 30-án. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre