Semjén Zsolt megerősítette: Oroszország kárpátaljai hadifoglyokat szállított Magyarországra

Az orosz ortodox egyház Budapest kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállított. Semjén Zsolt, egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt. 

Az Orosz Ortodox Egyház kiadott egy közleményt, ami szerint

Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították.

Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt, viszont az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

Semjén Zsolt az ATV-nek nyilatkozva azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

Ez emberi és hazafias kötelességem

– jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes munkatársunknak. Egyházi keretek közt zajlott az akció, karpátaljai magyarokól van szó, nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

A címlapképen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelõs miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre