Már mintegy 1500 település támogatja az Országgyűlés békepárti határozatát

Már 1492 magyarországi település képviselőtestülete döntött az Országgyűlés orosz ukrán háborúval összefüggésben márciusban elfogadott békepárti határozatának támogatásáról – mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Kaposváron pénteken.

A somogyi vármegyeszékhely polgármestereként is dolgozó politikus a témában tartott sajtótájékoztatón felidézte: április végén küldte el a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselőtestület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját.

Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése

– hangsúlyozta. Úgy vélte, az önkormányzatok kiállása azért is fontos, mert a háború következményeit Európa és benne Magyarország is elszenvedi, a helyzetet csak fokozzák az elhibázott brüsszeli szankciók, ezek következménye a magas infláció és energiaár, a jövőt illető bizonytalanság. Erre erkölcsi és gazdasági értelemben is csak a béke lehet az egyetlen megoldás – hangoztatta.

Szita Károly szavai szerint látható ugyanakkor, hogy a baloldal a háború pártján áll, ez alól a baloldali vezetésű önkormányzatok jelentős része sem kivétel. Úgy fogalmazott: a kormánypárti többségű Kaposvár közgyűlésének baloldali képviselői is nemet mondtak a békére, és a háború mellett foglaltak állást. Számos baloldali önkormányzatnak nem sikerült a pártérdekek fölé kerekedni, üdítő kivétel Salgótarján, ahol elfogadták a támogató határozatot – jegyezte meg. A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban még többen utasítják el a háborút és csatlakoznak a békepárti határozathoz.

(MTI)

A címlapképen Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Forrás: MJVSZ

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre