A The Chosen nem szolgálhatja egyszerre Istent és az LMBT-t is 

Amikor a The Chosen (A kiválasztott) című sorozat készítői nemrég közzétettek egy promófilmet a negyedik évadról, valószínűleg arra számítottak, hogy ez majd felkelti a figyelmet a sorozat iránt – így is történt, de nem pontosan úgy, ahogy arra ők számítottak. 

Néhány másodperc erejéig ugyanis feltűnt egy szivárványos zászló a háttérben, amely bár alig látható, a nyilvánosság figyelmét nem kerülhette el. Jon Root konzervatív kommentátor posztolt egy képernyőképet róla, majd feltette a kérdést:

„Meg tudjátok magyarázni, miért van egy Pride zászló a forgatáson?”  

A műsor készítői közölték, hogy „mi mindenkivel együtt dolgozunk a sorozaton, akik segítenek nekünk Jézus hiteles ábrázolásában”. Dallas Jerkins erre rátett egy lapáttal: „Nem csináltunk titkot abból, hogy a szereplőink és a stábunk tagjai más-más hitet vallanak. Nem hiszem, hogy a személyes dolgaik a forgatáson relevánsak lennének és kapcsolódnának a The Chosen tartalmához, viszont ha valaki emiatt abba akarja hagyni egy ingyenes sorozat nézését, az az ő dolga”.   

Jerkins ebben a kérdésben kezdettől fogva következetes volt, felhívva arra a figyelmet, hogy a munkajogi törvények sem engednék, hogy másképp cselekedjen, hozzátéve, hogy a The Chosen nem akar az a sorozat lenni, amely „cserben hagyja” az embereket.  

A keresztények döntő része viszont mégis úgy érzi, hogy cserben hagyták őket, ezért többen bojkottra szólítottak fel. Nem a The Chosen lenne az első vállalkozás, amely ezzel szembesül: a Bud Light reklám volt az első nagyobb ügy, amelyben Dylan Mulvaney transznemű influenszerrel működtek együtt és az ellenük szervezett tiltakozás óriási bevételkiesést hozott nekik, majd beállt ebbe a sorba többek között a Target, az Adidas és a Calvin Klein is.   

Jon Root a bojkott kapcsán azt írta, hogy a Pride zászló népszerűsítése sosem elfogadható az egyházban, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a tiltakozás mellett imádkozni kell Dallas Jerkinsért, a színészekért, a színésznőkért, a produkciós stábért és mindenkiért az Angel Studiosnál, hogy megértsék a hibáikat.   

Christians, just like we boycotted Target & Bud Light, we need to boycott @thechosentv

The promotion of the Pride Flag is never acceptable in church or any form of ministry.

While you boycott & encourage friends/family to do the same, please pray for Dallas Jenkins, the… pic.twitter.com/CwURbrMYL5

— Jon Root (@JonnyRoot_) May 30, 2023

 

Jordan Boyd, a The Federalist szerzője kifogásolja, hogy a keresztényeknek a világtól való kevés menedéke egyike, a The Chosen is úgy döntött, hogy hallgatólagosan támogatja az LMBT-propagandát. Ráadásul Jerkins nyilatkozata arra utal, hogy másokat csak úgy lehet szeretni, ha támogatjuk a hitüket, a viselkedésüket, azonban a hívő keresztények szemében az nem szeretet, ha egy olyan zászlót védelmeznek, amely nyíltan elutasítja azt az életet, amelyre Isten hív minket. Téve mindezt azért, hogy profitot termeljenek. Jerkins felidéz egy bibliai történetet: Jézus is kiűzte a kufárokat a templomból. 

Boyd rengeteg kritikát kapott, amiért negatívan írt a The Chosenről, de nem félt válaszolni: „Nehéz elhinni, hogy a hozzám hasonló emberek – normális keresztények, akik próbálnak nem megfulladni a torkunkon lenyomott LMBT-betűlevestől – azok, akiket ellentmondásosnak tartanak abban a hónapban, amelyet annak szenteltek, hogy a baloldal szexuális programjával zaklassák a világot”. 

Felidézi, hogy néhányan – még az állítólagos jobboldaliak is – azt állították, hogy a The Chosen reakciója miatt aggódó keresztények egyszerűen túlreagálják a dolgot, vagy köveket akarnak dobálni, vitát szítani, és más, irreleváns mércével mérik a műsort, miközben a színészek közül volt olyan, aki kiállt a Pride mellett, elfelejtve, hogy a Pride támadása nem a homoszexuális emberek, hanem az erőszakos propaganda elleni fellépés. 

Boyd hozzáteszi, hogy 

a The Chosen nézői közül sokan hisznek abban, amit a Biblia a szexuális erkölcsről tanít és őket ezért „homofóbnak nevezni nem krisztusi dolog. Ez rágalmazás, amely nemcsak elárulja azokat az elveket, amelyeket a műsor állítólag képvisel, hanem teljesen hamis vád is. Isten szavainak a betartása a szexről és a házasságról nem fóbia. Ez engedelmesség a Teremtő és a Megváltó iránt. A keresztényeknek újra el kellene kötelezniük magukat az Istenhez és az ő tanításához való hűség mellett, nem pedig arra használniuk a platformokat, hogy nyíltan elutasítsák a bűnbánatra és a megszentelődésre való felhívást”.   

Forrás: DenisOnForum/The Federalist 

A címlapkép forrása: Twitter/The Chosen

Iratkozzon fel hírlevelünkre