Nemzetközi imanapot tartottak a szinodális folyamat eredményességéért

A Vatikánban működő Szinódusi Titkárság kezdeményezésére nemzetközi imanapot tartottak május 31-én a szinodális folyamat sikeréért. Itthon két nemzeti kegyhelyen, Mátraverebély-Szentkúton és Máriapócson csatlakoztak papok, szerzetesek és hívek az eseményhez – számol be róla hivatalos oldalán a Váci Egyházmegye.

Mint írják, Mátraverebély-Szentkúton a Váci Egyházmegye papsága, szerzetesek és világi hívek gyűltek össze május 31-én és a déli szentmisében kérték a kegyelmeket a Ferenc pápa által kezdeményezett szinodális folyamat sikeréhez.

A Vatikánban 2023. októberében tartják meg a 16. Rendes Püspöki Szinódus első ülését, amelynek témája a szinodalitás és amelynek célja, hogy Isten népeként meghallgassuk, mit üzen a Szentlélek az egyháznak.

Az egyház egyre inkább felismeri, hogy a szinodalitás Isten egész népének az útja. Ezért a szinódusi folyamat az összes hívő közös útja, amelyben minden helyi egyháznak fontos szerepe van. Ezért a szinodalitásról szóló püspöki szinódus előkészítését széleskörű konzultáció előzte meg, amely 2021. októbere óta tart. Ennek során első körben a plébániai közösségek, mozgalmak, szerzetesrendek egyházmegyei szinten vitattak meg számos kérdést, amelyek a jövő egyházának működésére fókuszáltak. Ezt követte az országjelentések ismertetésével a kontinentális szakasz, amelynek összegzése alapján a 2023. októberi püspöki szinódus munkáját elő lehet készíteni. A teljes folyamat 2024. októberében zárul majd.

A Szentatya többször hangsúlyozta, hogy a szinodális folyamat akkor lesz sikeres, ha mindannyian olyan hozzáállásra törekszünk, amelynek jellemzője a nyitottság, az alázat, a párbeszéd és a megkülönböztetés elsajátítása, valamint az előítéletek és a klerikalizmus kerülése. Ha magunkévá tesszük a befogadás, a meghallgatás lelkületét.

Mindezek előmozdítására kérte a Vatikán, hogy minden országban május 31-ét imanapként szenteljék a szinódusnak, amikor azért imádkoznak, hogy a Szentlélek világosítsa meg a világegyház és a részegyházak felelőseit és Szűz Mária oltalmát és pártfogását kérjék az egész szinodális folyamathoz.

A szentmise elején Marton Zsolt püspök köszöntötte a Váci Egyházmegye megjelent papjait, akik kétnapos találkozót tartottak Mátraverebély-Szentkúton, valamint a híveket, zarándokokat. Az olvasmányok között Márk evangéliuma az úton lévő Jézusról beszélt.

„Mi is mint Egyház úton vagyunk püspökök, papok, más szolgálattevők, és azok a világi krisztushívők is, akik velünk együtt dolgoznak” – kezdte a püspök beszédét, majd feltette a kérdést: Mit jelent számunkra ez a közös haladás?

Ennek az útnak az elején önmagunkra kell tekinteni, megnézni milyen a kapcsolatunk Istennel, magunkkal. Akkor tudunk kapcsolódni a közösséghez, akkor tudjuk építeni a közösséget, ha önmagunkkal és Istennel rendben vagyunk és akkor kapunk lendületet és tüzet, hogy tanúságot tudjunk tenni róla. – hangsúlyozta a főpásztor. Fontos továbbá, hogy az Ő tanítványai maradjunk, hogy Ő legyen velünk és mindenki a maga megbízatásában teljesítse Isten akaratát – hangsúlyozta Marton Zsolt püspök.

Az egyetemes könyörgésekben imádkoztak Ferenc pápáért és a szinódus munkájában résztvevő minden munkatársért, hogy a meghallják a Szentlélek vezetését, valamint minden hívőért, hogy megértsék a szinodalitás igazi értelmét, megtanuljanak együtt járni a Krisztushoz vezető úton és a folyamat hozzon valódi gyümölcsöt az egész Egyház számára.

Nemzetközi imanap a szinodális folyamat eredményességéért 2023. május 31-én Mátraverebély-Szentkúton. (Forrás: Váci Egyházmegye)

Az imanapot követő napokban jelenik meg a Püspök Szinódus munkadokumentuma, amelyet részleteiben fognak tárgyalni az októberi ülésen a püspökök és a szakértőként meghívott világi munkatársak.

A szinódust megelőzően szeptember 30-án ökumenikus imanapot tartanak Rómában, majd a szinódus résztvevői háromnapos lelkigyakorlattal készülnek fel a közös munkára.

Forrás, fotók: Váci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre