Sisi királyné újraálmodott ruháiból nyílik kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban

Június harmadikától látható Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné rekonstruált ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban. A kiállított ruhákat a D’ Elia Szalon vezetője, Czédly Mónika, divattervező álmodta meg, minden egyes kiállított ruha, a Sisi által használt ruhadarabok pontos rekonstrukciója.

A „békebeli korból” származó huszonhét darabból álló kollekció felöleli a tragikus sorsú Sisi életútját, amely Bajorországban a Starnbergi tó partján fekvő Possenhofenben kezdődött, és Svájcban a Genfi-tó partján ért véget 1898. szeptember 10-én. A királyné életét, egy Habsburg-ellenes olasz anarchista, Luigi Lucheni, egy élesre fent reszelővel elkövetett merénylete oltotta ki.

Czédly Mónika divattervező eddigi munkái közül kiemelkedőnek tartja Wittelsbach Erzsébet koronázási ruhája elkészítését, és történetének a pontosítását.  Pálinkás Patrícia történésszel közös kutatásukból kiderült, hogy Emil Rabending, a kor fotósa által készített fényképe nem 1867-ben a koronázás évében, hanem 15 hónappal korábban, 1866-ban készült. Erzsébet koronázási ruhájának elkészítése hosszú hónapokat vett igénybe, amely ismeret azt támasztja alá, hogy a magyar történelem szempontjából nagyon fontos 1867-es kiegyezés, már évekkel korábban körvonalazódott. Ezt a tényt tovább erősíti, hogy Liszt Ferenc már 1865 decemberében koronázási induló és koronázási mise írására lett hivatalosan felszólítva.

A kiállítás huszonhét ruhája a királyné életének huszonhét fontos stációjáról mesélnek, amely történetek a hatalomról, a dicsőségről, a szerelemről, a tragédiákról szólnak, és többek között elmeséli az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának történetét is.

A kiállítás megtekinthető 2023. június 3-tól – 2023. szeptember 30-ig minden nap 10.00 – 16.00 óra között.

Iratkozzon fel hírlevelünkre