Szolgálatunknak és életünknek tükröznie kell, hogy Krisztuséi vagyunk

Pünkösdi diakóniai konferenciát tartott május 31-én Nagykőrösön a Református Szeretetszolgálat. A tanácskozás középpontjában a gyülekezeti élet diakónián keresztül való megújulásának lehetőségei álltak – számolt be róla hivatalos oldalán a Magyarországi Református Egyház.

Az alkalom kezdetén Takács-Mohácsy Nikoletta szolgált áhítattal a Róm 8,9–14 alapján, majd a résztvevők megkoszorúzták Nagy István emléktábláját. Birinyi Márk, a Református Szeretetszolgálat főigazgató-helyettese méltatta Nagy István (1946–2015) életútját, aki 1992 és 2012 között volt a Nagykőrösi Református Főiskola főigazgatója, később pedig dékánja. Az ő ideje alatt indult el az intézményben a diakóniai képzés. Vezetése alatt hatszáz fős volt a hallgatói létszám, oktatási centrumot hozott létre.

Nagy István emléktáblája Nagykőrösön. (Forrás: Reformatus.hu)

Birinyi Márk, a Szociális Munka és Diakónia Intézet intézetvezető-helyettese Diakóniai felelősségünk a gyülekezetben címmel tartotta meg előadását, majd Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető-helyettese, a kárpátaljai szolgálatokért és a társadalmi missziókért felelős lelkésze beszélt a társadalmi missziók gyülekezetet serkentő hatásáról, a küldetésről a társadalom tükrében.

Ezt követően a különböző diakóniai ágak képviselői mutatták be szolgálatukat: Hodánics Tamás a betegek látogatásáról és lelkigondozásáról, Révész Jánosné Anikó a telefonos és internetes lelkigondozás lehetőségeiről, Némethné Balog Katalin az iszákosokat mentő misszióról, Hován Boglárka a gyülekezeti diakónusoknak a gyülekezetek megújításában játszott szerepéről, Tóth Barbara az ifjúsági munka és önkéntesség diakóniai lehetőségeiről, Járay Lóránd a siketmisszió által végzett diakóniai érzékenyítésről, Mándi Ferenc és Váczi Gábor a gyülekezetek és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kapcsolódási pontjairól beszélt.

A Pünkösdi Diakóniai Konferenciát először 2002-ben rendezték meg, majd néhány éves szünetet követően a tavalyi évben indult újra a kezdeményezés.

Alapvető célja az, hogy megteremtse szerte a Kárpát-medencében azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek az intézményes és a gyülekezeti diakónia között lehetségesek. Teret és lehetőséget kíván biztosítani a találkozásra és a párbeszédre, a tapasztalatok cseréjére és a jó gyakorlatok megosztására.

Forrás, fotók: Reformatus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre