Ferenc pápa: A haszon kultúrája eltorzítja a kapcsolatokat, a találkozás segíthet

A Szentatya Latin-amerikai vállalkozókat fogadott a Vatikánban. A vállalkozók éves találkozójukat tartották Rómában. Az egyházfő csütörtöki audiencián arra biztatta őket, hogy óvakodjanak a rossz árnyaitól, vagyis ne csak a vagyonszerzés motiválja őket, hanem segítsék egymást, hálózatba tömörüljenek, kerüljék a konfliktusokat, és ne feledjék: minden dolgozó mögött egy család és egy egész társadalom áll.

A Latin-amerikai vállalkozók tanácsa éves ülésének résztvevői olyan szociális témákról cseréltek eszmét, mint a munka és a migráció, az éghajlatváltozás és az átfogó emberi fejlődés.

Ferenc pápa örömmel állapította meg, hogy a mindennap meghozott erőfeszítések és áldozatok árán a vállalkozások előrehaladnak. Dicsérő szavakkal méltatta a dolgozók képzését és azt a törekvést, hogy elkerüljék a konfliktusokat és az elbocsátás fájdalmát, hiszen tudják: minden dolgozó ember mögött egy család áll, és egy egész társadalom.

„Ápolják a találkozás kultúráját!” – emlékeztetett pápasága egyik fő tanítására. A vállalkozói világot ennek a kultúrának az értékei arra ösztönzik, hogy védekezzen a rossz árnyaitól, amelyek eluralkodnak rajtunk, amikor a mindenáron való haszonszerzés eltorzítja kapcsolatainkat, leértékelve és rabszolgává téve az embereket. Ezzel szemben a találkozás kultúrája a közjó keresését fejezi ki, ezáltal segít eloszlatni a rossz árnyakat.

Tekintsenek az evangéliumra és kövessék Jézus tanítványainak példáját – biztatta a pápa a Latin-amerikai vállalkozókat. Jézus áldását és a Szűzanya oltalmát kérte családjaikra, a vállalkozásaikban dolgozókra.

Forrás, fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre