Brit külügyminiszter: Ukrajnának szabad támadásokat végrehajtani orosz területek ellen

Ukrajnának szabad önvédelemből támadásokat végrehajtani orosz területeken lévő célpontok ellen is – jelentette ki kedden James Cleverly brit külügyminiszter Tallinnban.

Észt hivatali partnere, Margus Tsahkna oldalán tartott sajtótájékoztatóján a brit konzervatív politikus ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni a Moszkva elleni dróntámadás ügyében.

Nem ismerek részleteket, és nem fogok találgatni a Moszkva elleni dróntámadások természetét illetően” – mondta a brit tárcavezető. Mindazonáltal úgy vélekedett: alapvetően Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen, csökkentve ezzel Oroszország ukrán területek elleni támadási képességeit.

Az ukrán önvédelemhez való jog részét képezik a saját államterületen kívüli legitim katonai célok” – jelentette ki Cleverly.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint keddre virradóra Ukrajna nyolc drónnal terrortámadást” hajtott végre az orosz főváros ellen. Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett, és két ember könnyebben megsebesült. Kijev tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

FRISSÍTVE – Megtámadták Moszkvát

(MTI)

A címlapképen ukrán katonák Akacia önjáró löveggel tüzelnek az orosz állásokra az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásukból 2023. március 17-én. Forrás: MTI/AP/Roman Csop

Iratkozzon fel hírlevelünkre