Joe Biden gratulált a török államfőnek újraválasztásához

Az amerikai elnök telefonon gratulált a török államfőnek, Recep Tayyip Erdogannak újabb újraválasztásához. Biden – hely idő szerint hétfőn – elmondta, hogy a beszélgetés során Erdogan megismételte Ankara azon óhaját, hogy F-16-os vadászgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól, Biden pedig azt mondta neki, hogy Washington szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni ellenvetését.

Biden erről akkor beszélt újságíróknak, amikor a washingtoni Fehér Házból Delaware-be utazott. Mint mondta: felhívta Erdogant, hogy gratuláljon neki a vasárnapi törökországi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a NATO-ba, több évtizedes semlegességi politikájukat feladva, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A felvételt az összes NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia. Finnország már áprilisban beléphetett a szövetségbe, Svédországgal szemben azonban Ankarának több feltétele is van, terroristának nyilvánított török állampolgárok, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

Törökország 20 milliárd dollár értékben F-16-os vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól. Az ügylet azonban megrekedt az amerikai kongresszus ellenvetései miatt, mivel Ankara nem hagyta jóvá a NATO-bővítését.

Az amerikai törvényhozás a törökországi emberi jogi helyzetre és Ankara Szíria-politikájára hivatkozott, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat többször is kijelentette, hogy támogatja az eladást.

Egy sokkal kisebb, 259 millió dolláros csomagot, amely a török F-16-os vadászgépek jelenlegi flottájának avionikai szoftverfrissítését tartalmazta, az év elején hagyta jóvá az amerikai kongresszus, néhány nappal azután, hogy Törökország ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását.

A Biden-kormányzat ismételten elutasított minden olyan állítást, hogy az eladás és a NATO-bővítés között bármilyen kapcsolat lenne.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter még januárban azt mondta, az amerikai fél világossá tette, hogy a NATO-csatlakozási kérelmek jóváhagyását a kongresszus kedvezően értékelné.

Washington számára a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy Svédország július közepéig csatlakozzon a NATO-hoz, amikor a szövetség vezetői csúcstalálkozót tartanak Litvániában.

(MTI)

A címlapképen Recep Tayyip Erdogan török államfő üdvözli Joe Biden amerikai alelnököt Isztambulban 2016. január 23-án. Biden kétnapos látogatásra érkezett Törökországba. Forrás: MTI/EPA pool/Sedat Suna

Iratkozzon fel hírlevelünkre