Ifj. Lomnici Zoltán: Erdogan megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott

Erdogan 52 százalékos megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a török választásokon, a hatpárti ellenzéki összefogás elbukott – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A beszélgetés felvezetőjében elhangzott: Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon totális kudarc az ellenzéki összefogás. Lomnici Zoltán kifejtette: hosszú ideig 10-12 százalékos előnyt jósoltak az ellenzéki jelöltnek és kormány-, elnökváltást, ám az ellenzéki összefogást különböző érdekcsoportokból tákolták össze. Erdogan a stabil kormányzás kulcsa, ahogy Orbán Viktor is fogalmazott Twitter üzenetében: megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott, s ezt a nyugati hatalmak sem hagyhatják figyelmen kívül – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a 3 millió németországi török több mint 90 százaléka Erdoganra szavazott a két héttel ezelőtti első fordulóban. A német sajtó reálpolitikát sürget, az EU vezetői részéről pedig felelőtlen magatartás, ha a törökökkel szembe akarnak fordulni, miközben Törökország tagjelölt és számos egyezmény fűzi és az unióhoz – jegyezte meg Lomnici Zoltán.

A török választás vasárnapi második fordulójának 99,43 százalékos feldolgozottságú adatai szerint Recep Tayyip Erdogan 52,14 százalékkal nyerte az elnökválasztást. Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő.

(MTI)

A címlapképen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszél a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén Ankarában 2020. február 5-én.
MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/Murat Kula 

Iratkozzon fel hírlevelünkre