Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn este az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban. Hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára – írták.

Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek. A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil – áll a közleményben – tette hozzá a tárca. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba – tudatta a HM. A helyzetről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat – áll a HM közleményében.

Az olasz védelmi minisztérium Twitter-bejegyzésében kívánt mihamarabbi felépülést az összecsapásokban megsérült magyar, olasz és moldovai katonáknak.

 

 

A címlapképen a Magyar Honvédség katonái határõrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén.
MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre