A spanyol kormányfő előrehozott parlamenti választásokat jelentett be

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.

A kormányfő a vasárnapi helyhatósági választások eredményére hivatkozott a döntés indoklásakor, amelyen az országot koalícióban kormányzó pártok, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

Mint miniszterelnök, és mint a szocialista párt főtitkára, első személyben vállalom a felelősséget az eredményekért. Úgy gondolom, hogy erre választ kell adni, a népakaratnak alávetve demokratikus mandátumunkat

– hangsúlyozta Pedro Sánchez rendkívüli televíziós beszédében. A miniszterelnök szól arról, hogy Spanyolország épp túljutóban van a koronavírus-járványból és az ukrajnai háborúból eredő válságon, világos növekedési út előtt áll, a kormány pedig a ciklus ezen szakaszában már elérte a négy évvel ezelőtt ígért reformokat, ráadásul júliustól betölti az Európai Unió elnöki posztját. Szavai szerint mindezek miatt szükséges, hogy a választók tisztázzák, milyen politikát várnak a nemzet kormányától, és mely politikai erőknek kell ezt irányítani.

Mint mondta, VI. Fülöp spanyol királyt reggel tájékoztatta arról, hogy a nap folyamán soron kívüli kormányülésen elfogadják a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választások kiírásáról szóló döntés. A parlamenti választásokra eredetileg december végén került volna sor.

(MTI)

A címlapképen Pedro Sánchez ügyvezetõ kormányfõ, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fõtitkára felszólal a bizalmi szavazás elõtt a madridi parlamentben 2020. január 5-én. 
MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo

Iratkozzon fel hírlevelünkre