Minden eddiginél több politikai indíttatású bűncselekmény történt 2022-ben Németországban 

Rekordokat döntött tavaly a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban. A legújabb jelentés szerint a legtöbb eset nem köthető egyetlen politikai oldalhoz sem, miközben a menekültszállók egyre gyakrabban célpontok, a zsidók elleni cselekmények pedig csökkennek. 

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt/BKA) frissen megjelent éves bűnügyi jelentése alapján 2022-ben minden eddiginél több politikai okból elkövetett bűncselekményre került sor Németországban. Ezen bűncselekmények között a legnagyobb arányban ugyanakkor nem jobb- vagy baloldali szélsőséges bűncselekmények, hanem olyan esetek szerepelnek, amelyeket egyik oldalhoz sem lehet egyértelműen hozzárendelni. 

Közel 60 ezer regisztrált bűncselekménnyel a politikai indíttatású bűncselekmények száma, a statisztikák 2001-es bevezetése óta, a tavalyi évben érte el az eddigi legmagasabb értéket.

A statisztikák szerint a legnagyobb mértékben az olyan bűncselekmények száma nőtt, amelyeket „homályos ideológiai motivációjuk” miatt nem lehetett egyértelműen egy adott politikai csoporthoz kötni.

A statisztikák szerint több mint 24 ezer ilyen esetre került sor, ezek jóval több mint fele – 14 ezer bűneset – a COVID-19 világjárvány miatti korlátozások elleni tiltakozások valamelyikén történt.

A második legmagasabb számot a szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmények jelentették, közel 23.500 esettel és 1170 erőszakos cselekménnyel. A politikai indíttatású erőszak összes regisztrált áldozatának mintegy 41%-át a jobboldali szélsőségesek körében regisztrálták. Holger Münch BKA-elnök szerint a jobboldali szélsőségesség továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti a német demokratikus rendre. 

A baloldali szélsőséges bűncselekmények száma mintegy 31%-kal nagyjából 7000 esetre csökkent, ugyanakkor a BKA 9%-os növekedést regisztrált a menekültek elleni bűncselekményeknél. A jelentés szerint a menekültszállások is gyakrabban váltak bűncselekmények célpontjává. Csökkenő tendenciát mutat a zsidó közösség ellen elkövetett bűncselekmények száma, ezek aránya mintegy 13%-al, 2641 esetre redukálódott.

Forrás: Magyar-Német Intézet 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre