Olaf Scholz szerint is elég a minősített többség az EU külpolitikai döntéshozatalához 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy kilenc uniós tagállamból álló csoport Németország vezetésével  felhívást tett közzé az EU közös kül- és biztonságpolitikájáról szóló szavazás felülvizsgálatára. 

A Le Monde tudósított Olaf Scholz német kancellár felszólalásáról az Európai Parlamentben, amelyben arról beszélt, hogy külpolitikai kérdésekben az Uniónak nem kellene ragaszkodnia az egyhangú voksoláshoz a jövőben, hanem a minősített többség is elég lehetne a gyors döntéshozatalhoz.

A lap azt írja, hogy a magyar vétó többször is problémát okozott, amikor az Európai Unió Oroszországgal szemben lépett volna fel a szankciók gyors szigorításával és keményítésével.

A Belgiumot, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Luxemburgot, Hollandiát, Szlovéniát és Spanyolországot tömörítő csoport, amely kezdeményezte az egyhangú szavazás eltörlését, úgy gondolja, hogy az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának „hatékonyságát és gyorsaságát” javítani kell, tekintettel „Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújára és az EU előtt álló egyre növekvő nemzetközi kihívásokra”

A csoport az egyhangú helyett minősített többségi szavazást szorgalmaz a kulcsfontosságú külpolitikai és védelmi kérdésekben. Ehhez 27 országból 15-nek egyet kell értenie, feltéve, hogy a 450 milliónyi uniós lakosság több mint 65 százalékát képviselik. A rendszer Franciaországnak és Németországnak, az Unió két legnépesebb országának kedvezne. 

Ennek kapcsán megkérdeztük Deutsch Tamást, az Európai Parlament képviselőjét, aki feltette a kérdést: „hogy lehet az, hogy ha egy nagy ország nem ért egyet, akkor »a teljes egyetértés kialakítása érdekében további munkára van szükség«, de ha egy kis ország nem ért egyet, akkor az akadályozása a közös döntésnek?” 

Deutsch Tamás: Ez merénylet az európai együttműködés ellen

Forrás: Mandiner 

A címlapképen forrása: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron

Iratkozzon fel hírlevelünkre