Deutsch Tamás: Ez merénylet az európai együttműködés ellen

Egy kilenc uniós tagállamból álló csoport Németország vezetésével  felhívást tett közzé az EU közös kül- és biztonságpolitikájáról szóló szavazás felülvizsgálatára – számolt be az Euractiv

A Belgiumot, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Luxemburgot, Hollandiát, Szlovéniát és Spanyolországot tömörítő csoport úgy gondolja, hogy az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának „hatékonyságát és gyorsaságát” javítani kell, tekintettel „Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújára és az EU előtt álló egyre növekvő nemzetközi kihívásokra”.

„Az EU külpolitikájának kiigazított folyamatokra és eljárásokra van szüksége ahhoz, hogy az EU mint külpolitikai szereplő megerősödjön” – fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

A csoport az egyhangú helyett minősített többségi szavazást szorgalmaz a kulcsfontosságú külpolitikai és védelmi kérdésekben. Ehhez 27 országból 15-nek egyet kell értenie, feltéve, hogy a 450 milliónyi uniós lakosság több mint 65 százalékát képviselik. A rendszer Franciaországnak és Németországnak, az Unió két legnépesebb országának kedvezne.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy „az egész nyugati világban (…) megpróbálják a nemzetek hatáskörét, szuverenitását korlátozni, és minél több ügyet elvenni tőlük, hogy majd valahol máshol, a fejük fölött intézkedhessenek”. „Mi a nemzetek Európájában hiszünk. Az egyetlen orvosság, ha megerősítjük a nemzeteket – nem csak Magyarországot, általában a nemzeteket. Ez a nyugati kultúra alapja, ez a nyugati versenyelőny alapja. Ez tette naggyá a Nyugatot – és ezeket akarják most a globalista erők felszámolni” – fűzte hozzá. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CPAC-en úgy fogalmazott, hogy „senki ne várja, mert senki nem is várhatja, hogy mi majd alávetjük magunkat ennek a kiszámíthatatlan, progresszív, németek által vezetett külpolitikának. Nem fogjuk. Miért is tennének? Miért vetnénk magunkat alá mindennek? A magyar külpolitika az magyar külpolitika marad”.   

A kérdés kapcsán megkérdeztük Deutsch Tamást, a Fidesz EP-képviselőjét, aki úgy gondolja, hogy bár a javaslat tűnhet úgy, mint egy technikai módosítás, valójában „az egyik legdurvább kezdeményezés, ami az elmúlt években történt”.   

„Ez merénylet az európai együttműködés ellen. Ez egy, az európai együttműködés alapját képező elv megváltoztatása, úgy, hogy a szuverén, az önálló külpolitika-alkotás jogát a  brüsszeli bürokrácia elvenné a tagállamoktól. Ez megint egy egészen brutális szuverenitás-csorbítás”.  

„Szó sem lehet róla!” – húzta alá, hozzáfűzve, hogy ráadásul egyetértés kell ahhoz, hogy az erre irányuló szerződéseket módosítani lehessen, majd feltette a kérdést, hogy 

„hogy lehet az, hogy ha egy nagy ország nem ért egyet, akkor »a teljes egyetértés kialakítása érdekében további munkára van szükség«, de ha egy kis ország nem ért egyet, akkor az akadályozása a közös döntésnek”.   

A címlapképen Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament migrációs állásfoglalásáról, a Képviselői Irodaházban, Budapesten 2020. december 19-én. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre