Bese Gergő atya: Pápalátogatás

A zárómise. Tulajdénképpen az apostoli látogatás legfontosabb eseménye, a szentmise bemutatása volt. Az utolsó vacsora asztala körül gyűltünk össze sok tízezren.

Hajnali 4-kor készülődtünk Dunavecséről, a félálomban lévő lányokat vittem fel autóval, akik kalocsai népviseletben vettek részt a szertartáson. Az a megtiszteltetés ért, hogy a Mária Rádió és a Mária Út közös zarándoklatát vezethettem a Belvárosi Nagyboldogasszony templomtól egészen a Kossuth térig. Az úton Csókay András professzorral együtt elmélkedéseket tartottunk, közel 1500 embernek. De nem az én gondolataim voltak a fontosak, hanem, hogy együtt imádkoztunk és a Váci Fúvószenekarnak kíséretében pedig bezengtük a belváros utcáit. Mi, akik ott lehettünk a Fekete Madonna kegyképének másolatával két méterrel a föld fölött lebegve érkeztünk meg a térre. Nem éreztünk fáradtságot, nem voltunk türelmetlenek, nem estünk kétségbe a beléptető kapuknál kialakult tumultus miatt. Csak örültünk egymásnak és imádságban összekapaszkodtunk. Már ott kicsiben megvalósult, amiről a Szentatya a Sándor palotában és a záró misén is beszélt: hidakká válni.

A másik fontos kép a homíliában – a híd mellett – a pásztor volt. Jézus azért jött, hogy megkeressen minket, gyengéd szeretetével átöleljen és gyermekeivé fogadjon. A jó pásztor nevükön szólítja a rábízottakat és haza vezeti őket. Mindenkit, nem személyválogató, egyetlen ölelésben akar egyesíteni minket! Ahhoz azonban, hogy valahová vezetni tudjon kapura van szükség, olyanra, ahol ki – be lehet járni, kilépjünk a komfortzónánkból, és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára – fogalmazott a pápa. Nyitottnak lenni a szenvedők, elesettek, szegények előtt. A homíliát követően már a könyörgések felosztásában is megvalósultak a pápa szavai. A szomszédos országok népeinek nyelvén hangzottak el imádságok. A határok nem választhatnak el, kell olyan spirituális erős, ami összeforraszt népeket, nemzeteket. Az áldozati liturgiát már Erdő Péter bíboros atya vezette és a több száz jelenlévő pap koncelebrálásával a legszentebb áldozat is bemutatásra került.

A szentmise végén bíboros atya köszöntőjében elhangzott egy kép, Egyházunkról: ,magyar katolikus közösség – mint sokan mások is – periféria vagyunk. Azóta ezt a hasonlatot viszem szentmiséimre, hittan óráimra és közösségi együttléteinkre. Ahol szolgálok, mind a három településen az ott élők perifériáján vagyunk. Kicsi, de cselekvő közösségi életünkkel nem sok ráhatásunk van a településen élők mindennapjaira, viszont feladatunk van bőven. Nekünk kell hidakká lenni a szegények és a jobb módban élők között, a szétszakadt családok között, a vallási békétlenségből kialakult klikkek között. Van bőséggel munkánk, ehhez is kaptunk erőt és nagy támogatást a három napos pápai látogatás során. Hazatérve a vasárnapi szentmiséről már azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan építjük be a missziós munkákba a Szentatya tanácsait. Bízom benne, hogy számos pontján a Kárpát-medencében elindult valami és évek múlva már látni fogjuk gazdagon termő gyümölcseit annak a történelmi találkozónak, ami 2023-ban Budapesten, a Szentek városában történt!

A címlapképen Ferenc pápa pápamobilján érkezik szentmiséjére a Parlament előtti Kossuth téren háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre