Afrika élő és hűséges hitet adhatna vissza Európának 

„Egyre nagyobb a veszélye a hit megosztottságának a német nyelvterületen” – idézi a nigériai születésű kúriai érseket, Fortunatus A. Nwachukwut a Die Tagespost. 

A vatikáni diplomata, akit Ferenc pápa nemrég nevezett ki az Evangelizációs Dikasztérium titkárává, és aki a pápai missziós társaságokért is felelős, úgy fogalmazott az innsbrucki Missio egyházmegyei igazgatójának, Johannes Laichnernek, hogy 

„az Egyház történetében mindig is az volt a helyzet, hogy akik el akartak szakadni, még ha többségben is voltak, előbb-utóbb rájöttek, hogy rossz úton járnak” – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy azok, akik hűségesek maradnak, egyszerű helyeket tudhatnak magukénak, míg az elszakadókhoz kerülnek a nagy történelmi épületek, amelyek azonban tömegesen fognak veszíteni a jelentőségükből.   

Úgy folytatta, hogy „az egyetemes Egyház máshogy gondolkodik, és nem úgy éli meg a hitet, ahogy azt jelenleg hallani a német nyelvterületről”, kiemelve, hogy Afrika „világosan és magabiztosan” fogja hallatni a hangját a pápa által összehívott világszinóduson. 

„Egymásra figyelni az evangélium szellemében azzal kezdődik, hogy Isten akaratára hallgatunk, nem pedig a sokak koncertjén a legharsányabb hangokra. Ez a biblikusan értelmezett szinodalitás: Együtt hallgatni az Úrra! Tele lehetünk reménnyel, mert maga az Úr munkálkodik Egyházában” – mondta az érsek. 

Kiemelte, hogy semmi újat nem kell kitalálni, azt kell fenntartani, ami már bevált az Egyház történelme során: 

„A múltban Európa hozta a hitet az afrikai kontinensre, ma Afrika élő és hűséges hitet adhatna vissza”.   

Forrás: Die Tagespost

A címlapképen Reinhard Marx bíboros, a német katolikus püspöki konferencia elnöke misét celebrál a fuldai székesegyházban 2018. szeptember 25-én. Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

Iratkozzon fel hírlevelünkre