48 perc: ahol kommunista elnyomást élt át az egyház, ott most erősebbek a vallásos érzések

Ahol kommunista elnyomást élt át az egyház, ott most erősebbek a vallásos érzések – hangzott el a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában a Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása kapcsán.

A műsor elején a vendégek – Bese Gergő plébános, Andrónyi Kolos, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője és Vágvölgyi Gergely, a Mandiner főmunkatársa – arról beszélgettek, hogy milyen tanulságok vonhatók le Ferenc pápa látogatása után. A hirado.hu összeállításában azt írta, Vágvölgyi Gergely szerint a pápának most már tényleg van egy rálátása, hogy milyen lehet magyarnak lenni, milyen lehet a magyar virtus. Lánczi Tamás szerint ahol kommunista elnyomást élt át az egyház, ott most erősebbek a vallásos érzések. Bese Gergő azt mondta, hogy az egyház együtt szenvedte végig az emberekkel a kommunista elnyomást. Hozzátette: rengetegen rokkantak bele ebbe a fantasztikus küldetésbe, amit a Jóistentől kaptak, hogy megőrizzék a lángot és az egyház gyökereit. A műsorban felidézték, hogy Ferenc pápa beszédében sokszor került szóba a híd kifejezés. Andrónyi Kolos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy amikor a Szentatya hidakat akar építeni, akkor az ő munkájához kér segítséget, hiszen a legnagyobb hídverő Jézus Krisztus, akinek földi helytartója a pápa.

Bese Gergő felidézte Erdő Péter bíboros szavait, hogy mi a periférián vagyunk. Mi, keresztények kisebbségben vagyunk itthon a társadalomban. Igaz kisebbségben vagyunk a településeinken, de nekünk óriási lehetőségünk van az ember és Isten közötti hidak megtalálásában. Nekünk nem az árokok ásásában kell részt vennünk, hanem éppen a betemetésében – fogalmazott Bese Gergő. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet artikulálni az egyházak védelmét, Andrónyi Kolos azt mondta, ez egy folyamatos feladat. Ilyen feladat volt a pápalátogatás közvetítése is a köztévében.
Az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a legtöbben a pápa várásnapi miséjét követték, nagyjából 400 ezren, de összességében 2 millióan figyelték a szentatya háromnapos látogatását.

A címlapképen Ferenc pápa a Papp László Sportarénában. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre