Volodimir Zelenszkij váratlanul Hollandiába érkezett

Váratlanul Hollandiába érkezett szerdán késő este Volodimir Zelenszkij, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel.

Az ukrán elnök az amszterdami Schiphol repülőtéren szállt le a finn fővárosból, Helsinkiből érkező holland kormánygéppel, és Hágába hajtott tovább.

Holland törvényhozók a Twitteren megerősítették, hogy csütörtökön Hágában találkozót terveznek Zelenszkijjel.

A holland külügyminisztérium szerint az ukrán elnök Mark Rutte holland miniszterelnökkel is találkozik, és Nincs béke igazságszolgáltatás nélkül Ukrajnának címmel beszédet mond Hágában.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön reggel jelentette be, hogy az ukrán elnök ellátogat a törvényszékre is.

Az ICC vizsgálatot folytat az orosz hadsereg feltételezett háborús bűncselekményei ügyében, és elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Hollandiában, amely Ukrajna erős támogatója. Rutte kormányfő egy februári nyilatkozatában azt mondta, hogy nem zár ki semmilyen katonai segítséget mindaddig, amíg az nem sodorja bele a NATO-t a konfliktusba.

Az ukrán elnök korábban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel, akik arról biztosították, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges.

(MTI)

A címlapképen Ulf Kristersson svéd, Mette Frederiksen dán kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán, Sauli Niinistö finn elnök, valamint Katrín Jakobsdóttir izlandi és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Helsinkiben 2023. május 3-án. Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Iratkozzon fel hírlevelünkre