Varga Mihály: Jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak, ezzel a magyar gazdaság teljesítményét is hátráltatja – jelentette ki Varga Mihály, miután tárgyalást folytatott Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával.

A Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a helyreállítási források visszatartásának feloldása mellett Magyarország határozott választ vár arra is, hogy a bizottság miként kívánja támogatni a schengeni határokat védő tagállamokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában – írták.

A szaktárca kiemelte, a pénzügyminiszter az uniós helyreállítási forrásokkal kapcsolatban leszögezte: a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) több, kezdeti ígéretét nem váltotta be, öt tagállam eddig egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást, a késedelmes folyósítás pedig Magyarország, ezzel együtt egész Európa versenyképességére káros hatással van.

Varga Mihály közölte, hogy a Magyarországnak járó támogatások felhasználásával öt százalék feletti mértékben bővült volna tavaly a gazdaság, azonban a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket. Mindezek, és a szomszédban dúló háború, a nyomában járó szankciós infláció ellenére Magyarország az uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést ért el, valamint a hiányt és az államadósságot is jelentősen csökkentette.

A magyar költségvetés a válságok közepette, a veszélyes nemzetközi környezetben is helytáll – emlékeztetett a pénzügyminiszter, hozzátéve: „a magyar érdek megkívánja, hogy nekünk járó uniós források ügyének fontosságával párhuzamosan a schengeni határok védelmének költségeire is felhívjuk a figyelmet”. Mint mondta:

„ahogyan az uniós pénzügyminiszterek múlt heti tanácskozását követően is hangsúlyoztam, ebben az évben a határvédelmi kiadásaink meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint 1 százalékát térítette meg 2015 óta. Nem kívánunk lemondani arról, hogy ezeket a költségeket az Európai Unióval megtéríttessük”.

Varga Mihály felhívta az uniós biztos figyelmét arra, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja az orosz-ukrán háború áldozatait, az eddig segítségnyújtásra fordított összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Az Ukrajnának szánt uniós támogatással kapcsolatban a tárcavezető elmondta: a közös hitelfelvétel gyorsnak és egyszerűnek tűnhet, azonban hosszabb távon nem lehet megoldás minden kihívásra – olvasható a közleményben.

(MTI)

A címlapképen Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre