Szalai Piroska: Veszélyesek az álhírek a magyarországi keresetekről

Teljes káosz alakult ki a KSH 2023 februári kereseti adatai körül. Az intézet gyorstájékoztatása alapján elsőre úgy tűnhet, hogy az árak térdre kényszerítették a kereseteket, de a helyes számításhoz szükséges információk is kiderülnek az összefoglalóból.

Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdasági és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa szerint a médiában megjelent álhírek a magyarországi fizetésekről azért veszélyesek, mert a munkavállalók az évtizedek óta nem tapasztalt infláció miatt sokkal érzékenyebbek a jövedelmükkel kapcsolatos friss információkra.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy tavaly februárban a fegyveres testületek állományában szolgálók egyszeri kifizetésként hathavi fegyverpénznek megfelelő összeget kaptak és mivel a KSH a nemzetközileg elfogadott módszertannal számolja a kereseti adatokat, ezért a fegyveresek egyszeri juttatását is figyelembe kellett vennie a 2022 februári bruttó és nettó átlagkereset számításánál.

Szalai Piroska tiszta vizet öntött a pohárba: ahhoz, hogy megkapjuk a valós képet a keresetek éves változásáról, a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás hatását ki kell szűrni. Így – ahogy a KSH is világosan fogalmaz – látható, hogy nem 0,8 százalékkal, hanem

15,6 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek egy év alatt.

A szakértő az adatokat elemezve azt is elmondta, hogy 2023. január 1-től a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedett, így nem csak a kötelező legkisebb bérek változása befolyásolta az adatokat.

A legtöbb elemzői várakozásnál jobban nőttek a keresetek.

Forrás: napi.hu

A címlapképen Szalai Piroska munkaügyi szakértő a Női érdekképviselet a kereszténydemokráciában című konferencián. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre