Ékes Ilona: Nagyon sajnálatos, hogy a közéletben egyre agresszívabban erőltetik a drag queenek szereplését

Mint a Vasárnap.hu is beszámolt róla, nemrégiben egy fővárosi vendéglátóegység transzvesztitákkal népszerűsítette magát, ahol kisgyermekek előtt hiányos öltözetben vonaglottak, majd ölelgették is őket. Ennek hatásáról és a transzneműségről kérdeztük Ékes Ilonát, az ERGO Európai Regionális Szervezet elnökét, korábbi országgyűlési képviselőt.

Sajnos ezek a provokációk megint elterelik a figyelmet a probléma lényegéről. A transzidentitásúak esetében sem az elfogadásról szól a történet

– reagált a legutóbbi botrányra Ékes Ilona.

Hazánkba is betörtek a „családbarát” Drag Queen show-k

A szervezet elnöke felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy az utóbbi években járványszerűen megugrott a gyerekek és fiatalkorúak között azoknak a száma, akik transzidentitásúnak vallják magukat.

Nincs olyan objektív vizsgálat – sem genetikai, sem más laborvizsgálat, vérvizsgálat, hormonvizsgálat, vagy agyi vizsgálat (MRI) –, amely meg tudna különböztetni egy „transznemű gyereket” egy másiktól

– idézte Laidlaw, M. K., et al.: Endocrine Treatment of Gender Dysphoric című munkájából. Hozzáfűzte,  Nyugaton már látszanak a transzneműek pubertás blokkolókkal, operációkkal való kezelésének visszásságai és az is, hogy egyáltalán nem oldja meg a valódi problémák okait.

„Az egy éve pubertás blokkolókkal kezelt gyerekeknél nőtt az önbántalmazás gyakorisága és erősödött az öngyilkos hajlam; ezen túlmenően a lányok esetében megfigyelhető volt a viselkedési problémák, a szorongás és a depresszió erősödése, valamint a saját testtel kapcsolatos növekvő elégedetlenség”

– fogalmazta meg Michael Biggs , az Oxfordi Egyetem Szociológiai Tanszékének professzora. Ékes Ilona ehhez kapcsolódóan megjegyezte, éppen ezért nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a közéletben egyre agresszívabban erőltetik a drag queenek szereplését, mert ezzel a tényleges segítség helyett az öncélú magamutogatás lesz a diskurzus középpontjában.

A címlapképen Ékes Ilona fideszes képviselő felszólal a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. november 21-én. Forrás: MTI / Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre