Down-szindrómás Barbie babát dob piacra a Mattel

A cégnek a játékbaba megalkotásával az volt a célja, hogy minél több gyermek megtalálhassa önmagát játékkínálatukban. Az új baba – amely a korábban már bevezetett „Barbie Fashionistas” termékcsalád része létrehozásában több szakértő is segédkezett, hogy élethűen ábrázolják a Down-szindrómával élőket.

A Mattel új termékét többek között az amerikai Nemzeti Down-szindróma Társaság (NDSS) munkatársainak segítségével alkották meg.

Mint ismeretes, a Mattel korábban megjelentetett Barbie Fashionistas termékcsaládja keretében több olyan figurát dobott a piacra, amelyet hús-vér karakterek inspiráltak. Található benne egy műlábú Barbie, egy tolószéket használó Barbie, valamint vékonyabb és kevésbé izmos Ken babák is. 

A Down-szindrómával élőkkel foglalkozó szervezetek örömmel fogadták a hírt, Carol Boys, az Egyesült Királyság Down-szindróma Egyesületének vezérigazgatója pedig kijelentette, hogy náluk a gyerekek játszhatnak majd az őket jelképező babával.

Ellie Goldstein, Down-szindrómás brit modell, aki közös kampányban szerepelt az új Barbie-val, úgy fogalmazott, „nagyon boldog” az új baba láttán. Hozzátette: „A sokszínűség fontos számomra, és jó, ha az emberek több, hozzám hasonló embert látnak a világban, hogy ne kelljen elrejtőznünk.”

„Megtiszteltetés volt együtt dolgozni a Down-szindrómás Barbie babán” – mondta Kandi Pickard, az NDSS elnöke és vezérigazgatója, hozzátéve, hogy  mindez „nagyon sokat jelent a közösségük számára, akik most először játszhatnak egy hozzájuk hasonló Barbie babával”. Mint fogalmazott, ez a Barbie mindig arra emlékezteti, hogy nem szabad alábecsülni erejét annak, hogy a fogyatékkal élők is reprezentálva legyenek az élet különböző területein. 

„Ez egy ünnepi pillanat, amely hatalmas előrelépés a Down-szindrómások elfogadása felé.”

A Mattel több szakértővel is konzultált, hogy az új baba mindenben élethűen ábrázolja a Down-szindrómával élőket: egy új testmodellt hoztak létre, amelynek rövidebb a teste és alacsonyabb a többi babánál. Az új figura kapott egy különleges pink nyakláncot is, amely a szindróma jellemzőit okozó 21. kromoszómára utal. A baba puffos ujjú ruhamintáját pillangók, valamint sárga és kék színek jellemzik, amelyek a Down-szindróma-tudatosság szimbólumai.

Forrás: The Guardian

A címlapkép forrása: képernyőfotó/YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre