A Disney pert indított a floridai kormányzó ellen

Florida kormányzója, Ron DeSantis politikailag motivált támadásnak nevezte csütörtökön, hogy a Disney-vállalat pert indított ellene, amiért a szövetségi állam megvonta a cégtől floridai szórakoztató parkjának különleges jogállását.

Ron DeSantis, aki Jeruzsálemben tartózkodik, megismételte, hogy ideje volt megszüntetni a vállalat egyedi elbírálását, ami saját önkormányzattal ruházta fel. A politikus úgy fogalmazott, a vállalat haragját az váltotta ki, hogy a jövőben ugyanolyan szabályok között kell működnie, mint bármely másiknak, és nem akarja megfizetni ugyanazt az adót, amely mindenkire vonatkozik. Hozzátette, hogy vállalkozásbarátnak lenni nem azt jelenti, hogy vállalatok saját kormányzatot kapnak.

A Disney szerdán indított pert a kormányzó ellen, amiért a republikánus politikus kezdeményezésére a floridai törvényhozás februárban megvonta a Disneytől a 60-as évek óta élvezett különleges státust és közigazgatási jogállást,

és a kormányzó 3 tagú felügyelőtestületet nevezett ki a kerület működésének ellenőrzésére. A szórakoztatóparknak helyet adó negyed Orlandóban külön önkormányzattal rendelkezik. Ez adózási szempontból is külön elbírálás alá helyezi a vállalkozást, amely jelentős számú turistát vonz Floridába.

A szórakoztatóipari vállalat a bírósági beadványban kormányzati megtorlásnak nevezi a jogszabályt, és azt kéri, hogy semmisítse meg a különleges közigazgatási jogállás megszűnéséről szóló intézkedést, valamint a felügyelőtestület eddig hozott intézkedéseit. A Disney a peres iratokban a szólásszabadság megsértésére hivatkozik, amikor a bíróság beavatkozását kéri.

Florida kormányzója és a Disney közötti nyílt szembenállás tavaly bontakozott ki, amikor a vállalat nyíltan szembe helyezkedett azzal a törvénnyel, amely a többi között megtiltja az iskolákban a gendertémájú érzékenyítő foglalkozásokat.

(MTI)

A címlapképen Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója beszél az Izrael alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott ’Celebrate the Faces of Israel’ elnevezésű konferencián a jeruzsálemi Tolerancia Múzeumban 2023. április 27-én. Forrás: MTI/EPA/Pool/AP/Maya Alleruzzo

Iratkozzon fel hírlevelünkre