Kétnapos tisztújító kongresszust tart az RMDSZ Temesváron

Tizenhatodik tisztújító kongresszusát tartja pénteken és szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Temesváron. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete az MTI-hez eljuttatott program szerint a pénteki köszöntőbeszédek után szombaton délelőtt meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, majd programbeszédét. Ezt követően elnökválasztást tart, a tisztségre a jelenlegi szövetségi elnök az egyetlen jelölt.

A kongresszus keretében bemutatják és elfogadják az RMDSZ-nek a 2023-2030 időszakra vonatkozó programját. A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) pénteki ülésén elhangzott ismertető szerint ennek három sarokköve van: a tavalyi népszámlálás eredményei, a kormányzati szerep és a 2024-es romániai választási év.

A tervek szerint egy, a romániai magyar romák integrációjára vonatkozó dokumentumot is megvitatnak, amely egy jövőbeli stratégia alapja. Utóbbit a romániai magyar társadalomkutatók is szorgalmazzák egy ideje.

A szövetség bejelentése szerint a meghívottak közül csütörtökig többek között Nicolae Ionel Ciuca, Románia miniszterelnöke, a román kormánykoalíciót vezető Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a képviselőház és a szintén kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte jelenlétét. Klaus Iohannis államelnököt Catalina Galer államtanácsos képviseli.

A sajtóanyag szerint a magyarországi és a Kárpát-medencei magyar pártok részéről Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke jelezte részvételét.

Több romániai kisebbségi szervezet vezetője, és Dominic Fritz, Temesvár ellenzéki, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott polgármestere is jelen lesz – közölte az RMDSZ.

(MTI)

A címlapképen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Forrás: MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre