Ukrajnától elcsatolt területen járt Putyin

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről.

„Fontos számomra meghallgatni, hogy hogyan vélekednek önök a helyzet alakulásáról, fontos önöket meghallgatni, információcserét folytatni” – mondta Putyin a látogatásról készült, az orosz televíziókban bemutatott videófelvételen.

Külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített. Ezt, mint mondta, a védelmi tárca és a vezérkar nagyra értékelte.

Putyin felköszöntötte a katonákat az ortodox húsvét alkalmából, és ajándékul adta át nekik egy ikonnak a másolatát, amely, mint mondta, „az Orosz Birodalom egyik legsikeresebb védelmi miniszteréé volt”. Azt javasolta a légideszantos erők parancsnokának, hogy a kegytárgyat vigye el a csapatokhoz.

Az elnök felkereste az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsét is, ahol fogadta Alekszandr Lapin vezérezredes és más parancsnokok jelentését az ebben a körzetben kialakult helyzetről. Akárcsak a Dnyepr főhadiszálláson, Putyin a húsvét alkalmából itt is felköszöntötte a katonákat.

A Kreml szerint a két parancsnokságon tett szemlét nem készítették elő előzetesen. A látogatáson forgatott videófelvételek szerint az orosz államfő helikopteren érkezett a helyszínekre, és ezúttal maga nem vezetett gépjárművet.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak kedden elmondta, hogy Putyin hétfőn járt az elcsatolt területeken. A pontosítás igénye azzal kapcsolatban merült fel, hogy az elnök az ikont a katonáknak húsvét alkalmából ajándékozta, amely a Julián-naptár szerint hétfőre virradóra köszöntött be. Hozzátette: húsvét hete van, és a húsvéti ünnepkör egyébként is negyven napig tart Oroszországban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a „különleges hadművelet” állását a műveleti terület felkeresését követően, Putyin azt válaszolta, hogy a legfőbb főparancsnok számára a csapatok meglátogatása rutinmunka, az értékelés pedig a védelmi tárca előjoga.

A hétfői a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal ezt március 19-én Mariupolban tette meg. Akkor Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes kíséretében a helyreállítási munkálatokat tekintette meg.

Az első látogatás során Putyin a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu várost is felkereste, ahol a „különleges hadművelet” főhadiszállásán tárgyalt a parancsnokokkal.

(MTI)

A címlapképen Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Dnyepr főhadiszállásán Herszon megyében 2023. április 18-án. Forrás: MTI/EPA/Kreml sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre