Szlovákia ideiglenesen leállítja az ukrán gabona behozatalát

Ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát Szlovákia – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával hétfőn.

A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor. Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvényadta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.

Már az összes MiG-29-es vadászgépét átadták Ukrajnának

Szlovákia már az összes – szám szerint 13 – MiG 29-es vadászgépét átszállította Ukrajnába – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi minisztérium közlésére hivatkozva hétfőn. Eduard Heger kormányfőnek egy tavaly decemberi bizalmi szavazáson megbukott kabinetje, amely azóta ügyvezetőként kormányoz, egy hónapja, online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia – teljes készletét – 13 darab MiG 29-es vadászgépet, illetve egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. A szlovák fegyverzet átadásának előzménye, hogy Eduard Heger a február eleji brüsszeli EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozója során ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja MiG 29-es vadászgépeit Ukrajnának.

A szlovák szaktárca három hete számolt be arról, hogy Ukrajnába szállították az odaígért vadászgépek közül az első négy darabot. Akkor arról tájékoztattak, hogy a vadászgépek átszállítását ukrán pilóták valósították meg a szlovák légierő segítségével. Ezúttal az ügyvezető szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad azt mondta: a vadászgépek átszállítása tekintettel a legnagyobb biztonságra földi úton történt. A vadászgépek átadásáról márciusban hozott döntés ellen több szlovák ellenzéki párt is tiltakozott, köztük a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Ukrajnának történő szlovák fegyverszállítást elutasító Irány (Smer-SD) is, amelynek elnöke, Robert Fico akkor bejelentette: büntető feljelentést tesznek az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Szlovákia légterének védelmét – korábbi kormányközlések szerint – ideiglenesen, nemzetközi megállapodások alapján, szomszédos országok látják el.

Szlovákia 2018-ban, Peter Pellegrini kormánya idején döntött arról, hogy az ország 14 darab F-16 Block 70/72 típusú amerikai vadászgépet vásárol MiG-29-es típusú, szovjet gyártmányú vadászgépeinek felváltására. Az akkor közzétett adatok arról szóltak, hogy a 14 amerikai gépért, a pilóták kiképzéséért, a gépekhez tartozó munícióért, valamint logisztikai költségként a következő években 1,589 milliárd eurót fizetnek majd, ez a legmagasabb összeg, amit Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására jóváhagytak.

Az öt évvel ezelőtt bejelentett döntést megelőzően a szlovák kormányzat svéd JAS-39 C/D Gripen típusú gépek megvásárlásának lehetőségével is számolt. A svéd gépek első darabjainak leszállítását 2019-re, az amerikai Lockheed Martin által gyártott repülőgépek első darabjait leghamarabb 2022-re ígérték. Ez utóbbi megrendelés teljesítésére hivatalos közlések szerint mind ez idáig nem került sor.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre