Ferenc pápa hálával idézte fel II. János Pál pápa emlékét

A Regina Coeli imádság után Ferenc pápa köszöntötte a Húsvétot ünneplő keleti híveket, kiemelve az oroszországi és ukrajnai keresztényeket, fohászkodva a béke ajándékáért. Aggodalmának adott hangot a szudáni események miatt és köszöntötte a Szent Péter téren megjelent európai tűzoltókat. Az isteni irgalmasság vasárnapján hálával emlékezett meg Szent II. János Pál pápáról, tolmácsolva az egész világ híveinek érzéseit.

A Regina Coeli elimádkozását követően Ferenc pápa közelségéről biztosította mindazokat a keresztényeket, akik különösen keleten ezen a vasárnapon tartják Húsvét ünnepét. A feltámadt Krisztus legyen mindnyájukkal és árassza el őket Szent Lelkével – fohászkodott a pápa, áldott Húsvétot kívánva. Ferenc pápa ezután sajnálattal állapította meg, hogy a húsvéti üzenettel éles ellentétben tovább folytatódnak a háborúk és továbbra is rettenetes formában oltanak ki életeket. Fájdalmát fejezte ki ezekért a szörnyűségekért és arra buzdított, hogy imádkozzunk az áldozatokért, kérve Istent, hogy a világ többé ne az ember által okozott erőszakos halál döbbenetét, hanem az Isten kegyelméből kapott és megújított élet csodálatát tapasztalja meg. A pápa aggodalommal követi a Szudánban zajló eseményeket és közel áll a már nagy megpróbáltatások által sújtott szudáni néphez.

Imádkozzunk azért, hogy az érdekeltek tegyék le a fegyvereket és győzzön a párbeszéd, a szemben álló felek ismét lépjenek a béke és az egyetértés útjára

– hangzott a pápa felhívása. Gondolatai ezután oroszországi és ukrajnai testvéreinkre irányultak, akik ezen a vasárnapon ünneplik Húsvétot.  Ferenc pápa ezután köszöntötte a római híveket és a zarándokokat, kiemelve az imacsoportokat, akik az isteni irgalmasság lelkiségét ápolják és ezen a vasárnapon összegyűltek a Szent Péter tér közelében lévő Santo Spirito in Sassia templomban, az isteni irgalmasság római kegyhelyén. Ferenc pápa a következő szavakkal emlékezett meg az isteni irgalmasság ünnepét 2000-ben kihirdető Szent II. János Pál pápáról:

És mivel biztos vagyok abban, hogy az egész világ híveinek érzéseit tolmácsolom, hálás gondolattal emlékezem Szent II. János Pálra, aki ezekben a napokban sértő és megalapozatlan feltevések tárgya

A Szent Péter teret megtöltő nemzetközi hívősereg tapsát követően a pápa köszöntötte a francia, brazil, spanyol, lengyel, litván és olasz csoportokat, majd a különböző európai országokból érkezett tűzoltókat, akik egy nagy nemzetközi rendezvényre érkeztek Rómába.

Köszönet szolgálatotokért! És elmondom nektek: amikor értetek imádkozom, azt a kegyelmet kérem számotokra, hogy ne legyen munkátok!

– mondta az európai tűzoltóknak a pápa, majd szokásához híven búcsúzáskor mindenkinek szép vasárnapot kívánt és arra kérte a híveket, hogy ne feledkezzenek meg róla imáikban. Az olasz főpásztorok Ferenc pápa mellé állnak Szent II. János Pál pápa védelmében Az Olasz Püspöki Konferencia elnöksége közleményben csatlakozott Ferenc pápának a Regina Coeli végén elhangzott szavaihoz, osztozva abban, hogy a Wojtyła pápa elleni legutóbbi támadások valóban sértő és alaptalan feltevések. A szöveg idéz Szent II. János Pál pápa 2000. április 30-án mondott homíliájából, miszerint Az Isteni Irgalmasság üzenete értelemszerűen minden ember értékéről szóló üzenet is. Minden egyes ember értékes Isten szemében, Krisztus mindegyikért életét adta, az Atya mindenkinek odaajándékozza Lelkét és felkínálja a bensőségéhez való hozzáférést.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án.
MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre