Az indiai elnököt aggasztja a keresztényekkel szembeni erőszakcselekmények megugrása

Draupadi Murmu indiai elnököt aggasztja a keresztényekkel szembeni erőszakcselekmények megugrása és a gyűlöletbeszéd elszaporodása az országban – közölte pénteken a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírszolgálatra hivatkozva.

Murmu egyúttal támogatásáról biztosította az egyházakat. Az indiai államfő püspökökkel és laikusokkal tartott megbeszélésén a keresztényekkel szemben megnyilvánuló erőszak mértékéről tájékozódott. A delegációt Anil Joseph Couto delhi érsek vezette.

A United Christian Forum keresztény szervezet tavaly 598 erőszakcselekményt dokumentált India 28 tagállamából 21-ben. 2023 első három hónapjában 187 ilyen jellegű incidenst jelentettek.

A mintegy 1,4 milliárd lakosú India népességének 2,3 százaléka keresztény.

Húsvétvasárnap Narendra Modi indiai miniszterelnök 2014-es hivatalba lépése óta először látogatott el katolikus templomba. A delhi Jézus Szíve Katedrálisban Couto érsekkel és más egyházi méltóságokkal találkozott, de nem beszélt a keresztényekkel szembeni erőszakcselekményekről.

Szerdán az India pénzügyi központjának számító Mumbaiban több ezer keresztény – helyi hinduk és muszlimok támogatása mellett – tüntetett a keresztényeket és imaházaikat érő, egyre inkább terjedő erőszak miatt. Az UCANews szerint a megmozdulásra 80 keresztény civil szervezet együtt buzdított. A résztvevők mindenekelőtt a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) által szorgalmazott, “a tömeges térítést” betiltó törvények ellen tiltakoztak. Újdelhiben februárban tartottak egy hasonló tiltakozó akciót.

(MTI)

A címlapképen Draupadi Murmu új indiai elnök (száriban) az államfő újdelhi rezidenciájánál tartott fogadási ünnepségen a beiktatása után, 2022. július 25-én. Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Iratkozzon fel hírlevelünkre