A NATO-csatlakozás falat emel Finnország és Oroszország közé

Az alig két hete NATO-tag Finnország pénteken megkezdte határkerítése első szakaszának megépítését Oroszországgal közös határán.

Ismo Kurki, az építkezési projekt menedzsere közölte, hogy a kerítést megfigyelő berendezésekkel is felszerelik.

A finn parlament még júliusban jóváhagyott egy jogszabály-módosító javaslatot az ország határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú közös határ mentén.

Az összesen mintegy 200 kilométer hosszú és három méter magas kerítést szögesdróttal látják el, egyes helyeken éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal is felszerelik. Várhatóan 2026-ra készül el.

Korábbi közlések szerint Finnország a NATO-ba lépése miatt úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől, így például attól tart, hogy Moszkva illegális migránsokkal akarja elárasztani a közös határt a politikai nyomásgyakorlási eszközeként.

A finn határőrség szerint az utóbbi időben viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben, tavaly mindössze harminc határsértést jegyeztek fel, míg orosz kollégáik 800 ilyen kísérletet hiúsítottak meg Finnország irányában.

„Mindazonáltal a megváltozott biztonsági környezetben Finnországnak hitelesebb és függetlenebb határvédelemre van szüksége. Finnországnak kevésbé szabad az orosz határőrségre támaszkodnia” – jelentette ki Jari Tolppanen, a finn határőrség dandártábornoka a Helsinkitől mintegy 250 kilométerre északkeletre található Imatrában, ahol a határkerítés első – három kilométer hosszú – szakaszának építkezési munkálatai megkezdődtek.

Mint mondta, a határrégió nehezen közelíthető meg, ezért elsősorban a járművekkel elérhető szakaszokat erősítik meg, ahol illegális bevándorlók nagy valószínűséggel megpróbálkozhatnak az átkeléssel.

(MTI)

A címlapképen épül a kerítés a finn–orosz határ mentén a délkelet-finnországi Imatra határátkelő közelében 2023. április 14-én. Egyelőre egy 200 kilométeres szakaszt állítanak fel, a kerítés három méter magas lesz, a tetején szögesdróttal. Az Európai Unión belül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, közel 1350 kilométer. Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Roni Rekomaa

Iratkozzon fel hírlevelünkre