A Néprajzi Múzeum költözése idején bővült gyűjteményét mutatja be az intézmény új tárlata

A Néprajzi Múzeum gyűjteménye az intézmény ötéves zárva tartása alatt tovább bővült. Az érdeklődők az ebben az időszakban szerzett nagy jelentőségű szerzeményekből álló válogatást, mintegy 300 tárgyat, többek között a Román-gyűjteményt és a Knopp János-gyűjteményt tekinthetik meg a múzeum pénteken megnyílt, Zárvatermő című időszaki kiállításán.

A pénteki kiállításmegnyitón Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója emlékeztetett, hogy az intézmény 2018 és 2022 között megközelítőleg öt évre bezárta a kapuit, ebben az időszakban pedig nem kívánták gyarapítani sem a műtárgyállományt, sem az archívumot, mert a hatalmas értéket képviselő gyűjtemény biztonságos átköltöztetésére terveztek koncentrálni.

Végül azonban mégis tovább gazdagodott a múzeum gyűjteménye, a zárva tartás időszakában ugyanis kihagyhatatlan lehetőségek adódtak – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy két nagy magángyűjtemény – a több mint 1300 darabos Román-gyűjtemény és a megközelítőleg 700 darabos Knopp János kollekció – megvásárlása mellett ajándékok révén, terepmunkák eredményeivel, afrikai expedíció gyűjtésével, archívumi és tárgyi együttesekkel gazdagodott az intézmény.

Az elmúlt öt évben történt gyarapodás nemcsak számbeli növekedést, hanem minőségi változást is eredményezett, az új szerzemények ugyanis különlegesebbé és sokszínűbbé teszik a múzeum gyűjteményeit – emelte ki Kemecsi Lajos.

A 17. századi céhládától a 18-19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon és kerámiákon át a 20. század végén használt ballagási tarisznyáig terjednek az egyes korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok.  Emellett láthatók gombosi textilek, colar viseletek, valamint bonyhádi bútorok is.

A tárgyak sokfélesége miatt az intézmény gyűjteményeinek jelentős része érintett a gyarapodásban, így például az Afrika-gyűjtemény mellett az Állattartás-, Bútor-, Egyházi-, Kerámia-, Mesterség-, Táplálkozás-, valamint a Textil- és Viseletgyűjtemény is.   

A kiállított tárgyak hűen idézik a padlásokról, pincékből, különböző terepekről a múzeumba került szerzemények sajátos állapotát. A tárlat bemutatja a Néprajzi Múzeumban folyó gyarapítási gyakorlat módszertanát is, így a látogatók a kulisszák mögé pillantva megismerhetik azt a döntési folyamatot, amely minden múzeumi gyarapítás esetében lezajlik, valamint megtudhatják, hogy mitől lesz valami múzeumi tárgy.

A tárlatot Sebő Ferenc népzenekutató, énekes, dalszerző nyitotta meg, az eseményen részt vett Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is. Az időszaki kiállítást a nagyközönség az év végéig tekintheti meg a Néprajzi Múzeumban.

(MTI)

A címlapképen Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója látható a múzeum új arculatát bemutató sajtótájékoztatón az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban 2021. november 23-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre