Fizikai atrocitásokig fajult az ortodox ukránok közötti feszültség 

A két rivális ukrajnai ortodox egyház közötti feszültség mára odáig fajult, hogy a tagok fizikailag is összecsapnak.

Az Ukrán Ortodox Egyház püspökét este támadták meg Ivano-Frankivszk régióban, de több helyi konfliktus is történt, például az egyik településen maszkos fiatalok könnygázzal kényszerítettek ki hívőket egy templomból. Hmelnyickijben a helyiek egy csoportja megszavazta, hogy a székesegyházat az Ukrán Ortodox Egyháztól, az UOC-tól az újonnan alakult Ukrajna Ortodox Egyháza (OCU) vegye át, majd két nappal később a hmelnyickiji regionális tanács betiltotta az UOC működését a régióban.

Az UOC-ot nem támogatók több ingatlant is megpróbáltak elfoglalni, többek között egy székesegyházat, ugyanis ez, a hagyományos ortodox egyház a legtekintélyesebb épületek tulajdonosa, ezért követeli őket az OCU. 

Az ukránok azért támadják az UOC-t, mert az papíron a Moszkvai Patriarchátushoz tartozik és úgy vélik róluk, hogy valóban lojálisak Oroszországgal. Több olyan alkalom volt ugyanis, hogy nem ítélték el egységesen az orosz cselekményeket, miközben a szakértők úgy gondolják, hogy hívőik többsége Ukrajna oldalán áll. 

Forrás: Christian Network Europe

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre