Segélyszállítmányokkal, felújított iskolával és anyaotthonnal segíti a kormány a kárpátaljai magyarokat

Segélyszállítmányok, felújított iskola és anyaotthon. Így segítünk a kárpátaljai magyaroknak – írta a kormány a Facebook-oldalán. A bejegyzéshez készített videóban Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője arról beszélt, hogy Magyarország egy év alatt 1635 tonnányi segélyárut küldött Ukrajnába.

Gerevich János hozzátette: a háború második napján már többen kérték, segítsen a szervezet az elhelyezésükben Beregszászon. Mielőtt a segélyprogram elindult, a csapatuk több mint negyven embert fogadott be – közölte, kiemelve, hogy szállást, ételt és munkát adtak az embereknek, a segélyszervezet raktárát például egy dnyiprói menekült vezeti. Gerevich János a videóban bemutatta a beregszászi 13-as számú óvodát, amelyet – mint mondta – a magyar kormány támogatásával és az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével újítottak fel. Szólt arról is, hogy a felújítás során az épülethez egy új részt is építettek, ebben van mások mellett a konyha és az óvóhely is. A videóban megszólalt Pál Andrea beregszászi óvónő is, aki megköszönte az épület felújítását.

Ezért sok-sok puszi, hála a gyerekek nevében

– mondta. Gerevich János beszámolt arról is, hogy a háború harmadik hónapjában hozzákezdtek anya- és gyermekotthonok kialakításához és a magyar kormány támogatásával sikerült Beregszászon egy ilyen épületet létrehozni.

A videóban Babják Zoltán, Beregszász polgármestere arról beszélt: itt mindenkinek ugyanaz a célja, hogy minél hamarabb elérjék a békét. Szavai szerint óriási segítséget kaptak a magyar kormánytól és civil szervezetektől. Példaként megemlítette, hogy a szirénát, ami Beregszászon szól, Szatmárnémetitől kapták, mert Ukrajnában nem lehetett légvédelmi szirénát beszerezni. Babják Zoltán arra is kitért a videóban, hogy a beregszászi kistérségben ukránok és magyarok egymás mellett békében éltek és élnek, és a háború ideje alatt is segítik egymást a családok
A kormány a Facebook-oldalán közzétett videót “Segítünk a bajban” felirattal zárta.

Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

A címlapképen az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a fõváros XXIII. kerületében, a Waberer’s Központban 2022. február 26-án. Forrás: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre