A nagy hideg miatt nem vett részt a pápa a Colosseumnál a nagypénteki keresztúton

Az egyházfő a tervek szerint szombat este a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.

A hideg időjárás miatt nem vett részt a péntek esti colosseumi keresztúton Ferenc pápa, akit a múlt héten kezeltek hörghuruttal kórházban – jelentette be közleményben a Vatikán.

A 86 éves egyházfő előzőleg a Szent Péter-bazilikában vezette hivatalosan a nagypénteki szertartást, de a szentbeszédet Raniero Cantalamessa bíboros, a Pápai Ház szónoka mondta.

A pápa piros miseruhában, térdfájdalmai miatt tolószékben jelent meg a bazilikában.

Pénteken volt az első alkalom, hogy a pápa nem vezette a Via Crucis körmenetet, amióta 2013-ban megválasztották.

A koronavírus-világjárvány idején a szertartást kevesebb résztvevővel a Vatikánon belül tartották meg, de mindig Ferenc pápa vezette. A Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa a lakosztályából figyelemmel kísérte a szertatást, amely legalább két órán át tartott és ezrek vettek részt benne. A menetben ott volt egy ukrán és egy orosz fiatal is – közölte a Vatikán. Rómában 10 Celsius-fok volt péntek este. A hőmérséklet jelentősen csökkent az elmúlt napokban, csütörtökön egyes római elővárosokban havazott.

A hagyományos szertartás során a pápa rendszerint a szabadban ül a Colosseum felső emeletéhez közel, míg a résztvevők körüljárják az ókori műemléket.

A pápa légúti panaszokkal négy napot töltött a múlt héten kórházban, ahol az antibiotikumos kezelés után gyorsan talpra állt.

Ferenc pápa, aki nagycsütörtökön két szertartáson jelent meg, rendszerint szentbeszédet mond a colosseumi keresztút végén.

Az egyházfő a tervek szerint szombat este a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát, majd vasárnap szentmisét pontifikál a Szent Péter téren, és a bazilika központi erkélyéről elmondja az Urbi és Orbi áldást.

Az utolsó pápa, aki nem vett részt a nagypénteki szertartáson, II. János Pál volt, akinek az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy 2005-ben, élete utolsó heteiben elhagyja a Vatikánt.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Ferenc pápa nagypénteki miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 7-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Iratkozzon fel hírlevelünkre