Kaszab Zoltán: Demokráciában példátlan a Trump elleni vádemelés

Képzeljük csak el, hogy mi történne, ha Magyarországon egy nyíltan a Fideszhez köthető ügyész egyelőre nem nyilvános információk alapján vádat emelne Gyurcsány Ferenc, vagy Bajnai Gordon ellen, majd le is tartóztatná őket. A volt kormányfők az ártatlanságukat hangoztatnák, a bíróság azonban ennek ellenére tárgyalni kezdené az ügyet.

Biztosak lehetünk benne, hogy azonnal hadjárat indulna Magyarország ellen. A nemzetközi sajtó és a Soros-hálózat által fizetett politikusok koncepciós perről és diktatúráról beszélnének, az Európai Parlament LIBE Bizottsága azonnal óriás-delegációt küldene Magyarországra, az Európai Bizottság pedig örök életre felfüggesztené a magyar kormánynak járó kifizetéseket. Persze mindez csak utópia, hiszen Magyarországon ilyen nem történhet meg. Az ügyészség ugyanis független, nincsenek benne pártdelegáltak, ami azt is jelenti, hogy Magyarország jogállam.

Az eset, amit elképzeltem, hazánkban tehát utópia, az Egyesült Államokban ugyanakkor valóság.

Donald Trump volt amerikai elnök ellen ugyanis 34 pontban emelt vádat egy egyértelműen a Demokrata Párthoz köthető ügyész. Trumpot le is tartóztatták és könnyen lehet, hogy elítélik annak ellenére, hogy ő tagadja az ellene felhozott vádakat. Ráadásul az amerikaiak többsége is úgy véli, hogy Trumpot politikai okokból vádolták meg. És valószínűleg az sem véletlen, hogy ügyét az előválasztási kampány kezdete előttre időzítették.

Alvin Bragg, az őt megvádoló ügyész személye is érdekes. Az már eleve jogállamisági problémákat vetne fel az EU-ban, hogy Amerikában az ügyészeket választják, így gyakorlatilag politikusnak számítanak.

Bragg kampányába ráadásul nem más öntött óriási pénzeket, mint Soros György.

Így pedig aztán főleg megkérdőjeleződhet a függetlensége és az, hogy ne lennének politikailag motiváltak a döntései. Bragg már ügyésszé választása előtt is hírhedt szélsőbaloldali demokrata volt, aki a mérsékeltebb párttársai szemét is szúrta. Most pedig egy ilyen ügyész emelt vádat a volt amerikai elnök ellen.

Persze az eset többről szól, mint a Trump elleni hadjáratról. Jól ismerjük ugyanis a volt és újraválasztásért induló elnök álláspontját a háború ügyében. Donald Trump békepárti és nyíltan ki is mondta, hogy pár nap alatt tető alá hozna egy megállapodást Zelenszkij ukrán és Putyin orosz elnökkel. Ismerve a tárgyalástechnikáját, érdekérvényesítő képességét és hatékonyságát, ebben nem is kételkedhetünk. És

nem kételkednek benne a háborúpárti, főként demokrata kötődésű amerikai elitek sem. És ne legyenek kétségeink: ez a fő oka annak, hogy maffiaállamokból ismert, harmadik világbeli módszerekkel igyekeznek megszabadulni Trumptól.

A volt elnök ügye pedig az amerikai demokrácia eddigi legnagyobb próbatétele lesz. Ha sikerül megbüntetni, vagy akár rács mögé juttatni egy azóta is kiemelt népszerűségnek örvendő elnököt, az az eddigieknél is komolyabb megcsúfolása lesz a jogállamiságnak. És reméljük, a mostani eset után a demokrata vezetésű Fehér Ház kevesebb kritikát fogalmaz meg más államok – köztük Magyarország – demokratikus intézményrendszereinek állapotával kapcsolatban és elkezd inkább a saját háza táján söprögetni.

A címlapképen Donald Trump volt amerikai elnök beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Volt vagy hivatalban lévő elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetőügyben az Egyesült Államokban. Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Iratkozzon fel hírlevelünkre