Újabb kincsek kerültek elő a Budai Várból

Az egykori Honvéd Főparancsnokság helyreállítása során a régészeti feltárás számos értékes leletet hozott napvilágra; többek között egy középkori ólomplombát és bronzveretet, számos, az itáliai Velencében készült pohár-, és palacktöredéket, valamint egy jó állapotban megmaradt 14. századi aranygyűrűt is találtak a szakemberek – tájékoztatott közleményében a Várkapitányság.

A gazdag leletanyag több, földbe mélyedő helyszínről került elő. A most megtalált tárgyak döntően a késő Árpád-kortól egészen a Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származnak. A korban általános gyakorlat volt, hogy a Várhegyen lakók a sérült, feleslegessé vált tárgyaikat a pincék üregeibe, már nem használt tárolóvermekbe, vagy kiszáradt kutakba dobták.

A feltárás során épségben találtak rá három konyhai főzőedényre. (Forrás: Várkapitányság)

Az évszázadok során felhalmozódott hulladékból ma valódi kincsek kerülnek elő.

A szakemberek a feltárás során azonosítottak egy virág alakú, lapos bronz veretet, amelyet vékonyabb bőrre, vagy erősebb textíliára erősítve viseltek egykor.  A bronz verettel együtt egy ólom plombát is találtak, amely a felgöngyölt textil végén a posztó származását és minőségét tanúsította. A királyi palota közelében élő családok gazdag, jól felszerelt háztartásairól tanúskodnak azok a középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek az itáliai Velencében készültek a 14–15. században.

Érdekesség, hogy egy különleges, kutya formájú kiöntőrész-töredék is előkerült, amely valószínűleg egy asztali használatra szánt folyadéktároló kerámiaedényről származik.

A régészek a feltárás során épségben találtak rá három konyhai főzőedényre, amelyek formájuk és kivitelezésük alapján a 15. századból származnak. Valószínűsíthető, hogy a kútból előkerült edények vízvételezés közben, véletlenül merülhettek a kút mélyére, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket. A leletegyüttes kétséget kizáróan legértékesebb darabja egy 14. századi aranygyűrű-töredék, amelyet egykor hegyikristály díszíthetett. A feltárást a Várkapitányság megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték el.

Aranygyűrű töredék a 14. századból. (Forrás: Várkapitányság)

A régészeti feltárások után folytatódik a volt Honvéd Főparancsnokság építése: a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki. Az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés Kallina Mór épületével közel azonos látványt nyújt majd.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Honvéd Főparancsnokság palotájának helyreállítása 2022 márciusában kezdődött a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Az újjáépítés leglátványosabb elemeként a szakemberek már helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható. A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik majd. Az épület hiánypótló funkcióval születik újjá: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Forrás: Várkapitányság

A Budai vár a Time magazin oldalára került

Eddig érintetlen rondellát ásnak ki Buda várában VIDEÓ

Nézze meg a Budapest alól előkerült középkori kincseket

A címlapkép forrása: Várkapitányság.

Iratkozzon fel hírlevelünkre