Balog Zoltán püspök hirdette az Igét a Koreai Presbiteriánus Egyház vasárnapi istentiszteletén

„Az igazi rokonság az, hogy Jézus Krisztusban vagyunk testvérei egymásnak” – mondta Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a budapesti koreai gyülekezet istentiszteletén, ahol április 2-án, vasárnap ő hirdette az Igét. Az itt dolgozó és tanuló koreaiakat fogadó gyülekezet másfél évtizede van jelen Budapesten és több mint egy évtizede tagja a Magyarországi Református Egyháznak is – számolt be róla a reformatus.hu.

Koreaiak, de nem turisták és ideiglenes látogatók gyűltek össze vasárnap a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) budapesti székháza és temploma előtt. 2007 óta Magyarországon is működik a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) gyülekezete, amelyet először a Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség fogadott be, majd 2011-ben a megnövekedett létszámuk miatt átköltöztek a MEÖT épületébe.

Minden érkezőt hangosan köszönve fogadtak a bejáratnál a koreai népviseletbe öltözött hölgyek és az öltönyös urak, miközben az előtérben kórus gyakorolt, bent pedig a zenészek készültek az istentiszteletre. Sokan már fél órával kezdés előtt beültek, de aki nem, az is csak azért, mert még kint beszélgetett a gyülekezeti társakkal. A társalgás nyelve természetesen a koreai volt, és a kivetített énekek szövege is a magyar szemnek furcsa írásjelekkel volt írva, de majdnem mindenki beszélt angolul vagy magyarul is.

A reformatus.hu beszámolója szerint az istentisztelet nagy részét nehéz volt követni, mert minden koreai nyelven zajlott, de azt hamar észre lehetett venni, hogy nagyon fontos része az éneklés és a zene. Amit viszont könnyedén lehetett követni, az a Miatyánk volt, mert bár más nyelven mondták, ugyanúgy hangzott.

„Ez egy nehéz könyv. A Biblia. De ha megértjük, mit mond Isten, könnyűvé válik” – mondta Balog Zoltán püspök, aki egy ajándék Biblia mellett egy Szent István koronájáról szóló könyvet is vitt, és meghívta az egész gyülekezetet a korona közös megtekintésére a Parlamentbe.

Forrás: Reformatus.hu

Elmondta, hogy azonnal megtalálta a közös hangot a helyiekkel, amikor Dél-Koreában járt, hiszen hazánk angol elnevezésére, a Hungary kifejezésre mindenki a hunok emlegetésével reagált. Akkor pedig még ennél is nagyobb boldogság járta át, amikor arra, hogy Jézus, ők is azt válaszolták, hogy Jézus.
„Mert ez az igazi rokonság, hogy Jézus Krisztusban vagyunk testvérei egymásnak. Ezért örülök, hogy ez a gyülekezet tíz éve a mi egyházunknak szeretett és teljes jogú tagja” – mondta a püspök, aki reméli, hogy Magyarországon is sokan válaszolják azt, hogy Jézus Krisztus.

Lukács evangéliuma 20. részének 20-26. versére támaszkodva tartotta meg Balog Zoltán az igehirdetését, amelyben kiemelte, hogy Jézust szemmel tartották, és ma minket is szemmel tartanak, és megpróbálnak megfogni minket azzal, amit mondunk és azzal is, amit nem mondunk. Hozzátette, hogy szeretne olyan választ találni, amely mindenkit boldoggá tesz és ezért azt kell nézni, hogy mit mond Jézus.

Ő sem olyan választ adott, amely mindenkit boldoggá tett, hanem visszakérdezett: »Van nálatok adópénz?« Ezzel utalt arra, hogy nála nincs, mert nincs földje, háza, munkahelye. Jézus leleplezte a kérdezőket, hogy igazából csalni akartak, egyszerűen nem akartak adót fizetni, miközben már eldöntötték, hogy részt vesznek a világi dolgokban. »Adjátok meg a császárnak, ami a császáré!«. Ez azt jelenti, hogy ha részt veszünk a mindennapi életben, akkor be kell tartanunk a világi szabályokat is, és jó példát kell mutatnunk a többieknek

– mondta a püspök. Arra is emlékeztetett, hogy az ember nem tudja felosztani magát a császár világa és Isten világa között, az nem lehetséges, hogy az egyik nap a császáré vagyunk, egy másikon meg Istené.

„A pénzen a császár képe van, az az övé. De hol van az Isten képe?” – tette fel a kérdést és meg is válaszolta: rajtunk, ezért mi száz százalékig, tetőtől talpig Istenéi vagyunk. Akkor is, amikor dolgozunk, akkor is, amikor a családunkkal vagyunk, mindig. „Aki teljesen átadta az életét Jézusnak, az át tudja adni az életét felebarátjának, a másik embernek is. Ezt a belső szabadságot kívánom mindenkinek Koreában és Magyarországon is” – zárta igehirdetését a Zsinat lelkészi elnöke.

A címlapkép forrása: Reformatus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre