Áprilisban tárgyalhatnak a lezárt osztrák határról

Az elmúlt hónapokban több osztrák település vezetése döntött úgy, hogy lezárja, de legalábbis korlátozza a falvakon átmenő forgalmat, ami a Magyarországról Ausztriába járó munkavállalók napi utazását ellehetetleníti. Éppen ezért még áprilisban tárgyalóasztalhoz ülhetnek az osztrákok és a magyar külügy – értesült a Magyar Nemzet. A lapnak Farkas Ciprián, Sopron polgármestere nyilatkozott.

Barátságtalan, diszkriminatív, és a közösségi jogelv mentén is aggályos, hogy az osztrákok lezárták az Ágfalvát Somfalvával összekötő határátkelőt – nyilatkozta Farkas Ciprián, aki elmondta, semmiféle előzetes egyeztetés, tájékoztatás nem előzte meg az osztrák rendelkezések életbelépését, és szinte kizárnak tartja, hogy a szomszédos országban visszaállítják a határátkelési rendet. Áprilisban a két ország képviselete az ausztriai A3-as autópálya és a magyarországi M85-ös gyorsforgalmi út határon átnyúló összekötéséről egyeztethetnek, ezzel is enyhítve az Ágfalva-Somfalva közti átkelőhely lezárása miatt kialakult helyzeten. Hogy a magyar kezdeményezés vezethet-e sikerre, Farkas Ciprián, Sopron polgármestere úgy fogalmazott, hisz abban, hogy sikerül valamilyen kompromisszumra jutni, de azt kizártnak tartja, hogy az osztrákok visszaállítják a határátkelési rendet.

Én is a közösségi médiából tudtam meg, miután az ingázók lefotóztak erre utaló, az osztrákok által kitett táblákat, melyek felkerültek a közösségi térbe, így a külügyminisztérium tőlem szerzett tudomást a lezárásról

– tudatta Sopron polgármestere. Farkas Ciprián elmondta, 10-15 ezer autó minden nap elindul a határ felé, őket nagyon rosszul érinti a lezárás, valamint a korlátozások.

Nem értjük azt a tendenciát, hogy az osztrákoknak szükségük van a magyar munkaerőre, a magyarok tehetsége, tudása ott hasznosul, ott fizetik az adójukat, de akkor mindez hogy valósuljon meg, hogy jussanak meg a munkahelyekre? Jelenleg óriási sorok vannak, megnehezült a határátlépés, az osztrákok mégis azt gondolják, hogy az helyénvaló, hogy korlátozzák az átmenő forgalmat

– fogalmazott Farkas Ciprián.

Elsőként Thomas Hoffmann, Somfalva (Schattendorf) polgármestere döntött úgy, hogy kitiltja az ingázókat a Somfalva és Ágfalva közti határátkelőről, hogy csak a két község lakói használhassák azt. Nem sokkal később Szentmargitbánya (St. Margarethen) önkormányzata is közölte, hogy minden gépjárművet kitiltanak a Magyarországra vezető útról. Az intézkedés alól csak a környező települések forgalma képez kivételt. Így az L210-es úton Szentmargitbánya közelében behajtási tilalmat vezettek be az L210/Triftgasse csomópont után a közvetlenül a határig. Az intézkedés indoka, hogy a települési határon áthaladó járművek kétharmada Kismarton (Eisenstadt) vagy az autópálya felé halad tovább.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják. 

A címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre