Ifj. Lomnici Zoltán: a békepárti határozat a magyar emberek többségének akaratát rögzíti

Az Országgyűlés által pénteken elfogadott békepárti határozat a magyar emberek többségének akaratát rögzíti, és egyértelmű üzenet Magyarországnak, valamint az egész világnak – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Közéleti Tudásközpont tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, a határozat nem maszatol, világosan fogalmaz, logikus a felépítése és egyértelmű üzenetet fogalmaz meg: kiemeli a békepártiságot, tiszteletben tartja Ukrajna területi autonómiáját, elítéli az orosz agressziót, kitér a szankciók káros hatásaira, és arra kéri az Európai Uniót, hogy ne hozzon több ilyen jellegű intézkedést. Emellett felhívja a figyelmet a kormány állampolgároktól kapott erős felhatalmazására, valamint felszólítja a magyar baloldalt, hogy ne okozzon károkat az országnak és a magyar embereknek. A határozat a legdemokratikusabb módja annak, hogy a magyar emberek többségének akaratát rögzítse, a dokumentumban ugyanis a magyarok “viszontlátják” azt az akaratukat, amelyet a nemzeti konzultációban kifejeztek, és amelyet a tavalyi országgyűlési választáson a döntésükkel támogattak – mondta az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a magyar baloldal nemcsak a szokásos jelleggel mondott ellen a kormánynak ebben a témában, hanem kényszerűségből, hiszen a mögöttük álló támogatóik nem tolerálnák, ha ebben a kérdésben meginogna a magyar baloldal. A szavazás után az alkotmányjogász kiemelte: mivel a javaslatot meggyőző többséggel fogadta el az Országgyűlés, az rendkívüli módon legitim.

A fideszes és KDNP-s képviselők által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán benyújtott békepárti határozati javaslatot 130 igen szavazattal, 24 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. A dokumentumban az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Elítéli továbbá Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

(MTI)

A címlapképen a békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre