Boros Bánk Levente: a sajtószabadság hiánya, és a kormányzati propaganda a balliberálisok között jól rezonáló hívószavak

D_KOS20190314011.jpg

Az elmúlt 13 évben azt tapasztaltuk, hogy a jobboldali, konzervatív kormányokkal szemben az ellenzék és annak sajtója módszeresen azt a képet próbálja lefesteni mind nemzetközi mind hazai nyilvánosságban, hogy itthon nem demokratikus folyamatok zajlanak – fogalmazott Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója a Vasárnap.hu felkeresésére. 

Szerda reggel ismét kordont bontott a Momentum képviselőcsoportja és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Miniszterelnöki Kormányiroda Karmelita kolostorbeli (Várszínház) épülete előtt. Eközben a sajtószabadság visszaállítását követelték:

a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását. Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül ugyanis nincs szabad választás

– fogalmaztak. Ezen állítások vizsgálatára nemrégiben a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ elemzést
végzett, melyben kiderül, vajon a sajtószabadság formai és tartalmi kritériumai érvényesülnek e magyarországon.

Kovács Zoltán: Nyugaton politikai fegyverként működik a média

A megállapítás ellent mond a baloldal vádjainak, sőt, az ellenzéki sajtóorgánumok száma az elmúlt 13 évben folyamatosan nőtt, ahogy az árbevételük is. Ergo a baloldali sajtó Magyarországon él és virul.

– fejtette ki Boros Bánk Levente a Vasárnap.hu-nak. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója elmondta, ennek elsősorban az az oka, hogy ez egy nemzetközi közegben – különösen a balliberálisok között jól rezonáló hívószavak. Bármennyire sincsen ennek alapja, illetve bármennyire is cáfolják a tények, ennek ellenére folyamatosan ezt szajkózzák, mert azt gondolják, a kormány pozícióját gyengíthetik ezzel.

Sajnos ezt a külföldi sajtó pedig nem ellenőrzi, hogy mennyire igaz ez az állítás, csak elhiszik. Ez az akció és a követelések is ennek a részét képzik

– fogalmazott Boros Bánk Levente. 

Németországban rendszeres az újságírók bántalmazása, ellentétben Magyarországgal

A címlapképen Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója beszél a Jótollú magyar újságíró díj átadó ünnepségen a Nézőpont Intézetben 2019. március 14-én. 
MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre